Reis Kavazović drugog dana posjete Mešihatu IZ  u Srbiji obišao Žensku medresu, Školu Kur’ana, Internacionalni univerzitet. Značajne posjete na poseban dan.

Prva aktivnost reisu-l-uleme bila posjeta ženskoom odjeljenju medrese Gazi Isa-beg. Podrška svemu što Islamska zajednica punih 26 godina radi na polju obrazovanja mladih, a Medresa je njena prva odgojno-obrazovna ustanova.

“Zahvaljujem reisu-l-ulemi. Također dodajem da Rijaset IZ u BiH od vremena kada je on preuzeo važan i težak emanet vođenja Muslimana Bošnjaka participira u pomoći ovoj našoj medresi i daje istu žanju koju imaju Medrese u BiH.” kazao je direktor medrese Rešad ef. Plojović.

Sandžak, kaže reis Kavazović, važan dio duhovnog i nacionalnog bića. Ono što je mešihat Iz u Srbiji učinio ovdje na ponos je svim Bošnjacima u svijetu.

 

“Mi se ponosimo Gazi Isa-begovom Medresom i učinit ćemo sve s naše strane što budemo u mogućnosti da pomognemo da ona prati vrijeme, ono što se događa u svijetu i da svoj plan i program usklađuje s potrebama Muslimana ovog kraja i inače Bošnjaka u svijetu jer ovo je važna ustanova.” ističe reis Kavazović.

Uslijedila posjeta Školi Kur’ana časnog. Jako je, kaže, važno da uzorak plana i programa, kao i metode poučavanja prenesu i u Bih. Prvi put je, ističe, vidio, da na istom mjestu sjede djeca od 7 i odrasle osobe od 60 godina u zajedničkoj želji da nauče Kur’an.

Ja bih zamolio reisa da makar godišnje posjeti ovu djecu i to će nama biti podstrek da svake godine budemo bolji” kaže direktor Škole Kur’ana hfz. Irfan ef. Malić.

Škola Kur’ana poseban, kaže, biser u okviru svih institucija u okviru Mešihata.

“Ova škola je pionirski projekt IZ i mi u BiH nemamo ovakve škole. Ona može biti uzor IZ i u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, našoj dijaspori kako i na koji način mogu preći granice kad je u pitanju učenje Kur’ana.”

Sa suradnicima obišao i Internacionalni. Prema riječima reisa kavazovića, gotovo četiri godine od prve posjete raduje ga što je Univerzitet napredovao i stigao do punoljetstva, Novi Pazar pretvorio u univerzitetski rad , ovoj regiji otvorio vrata. Rektor Bećirović predstavio rad Univerziteta, kao i depratmane koji djeluju.

“Uvijek musafir u našoj tradiciji ima posebnu vrijednost, donosi poseban bereket tako da je posebna čast što možemo poselamiti uvažnog reis efendiju.” ističe rektor IUNP prof.dr. Suad Bećirović.

Razmijenjena i mišljenja kako treba funkcionirati visokoškolska ustanova poput ove.

“Tek kad izgradite svoju kuću drugi vas prepoznaju. Zbog toga je ova kuća bitna, važna i želim čestitati svima koji su ovom doprinijeli, zahvaliti se bivšem muftiji Muameru Zukorliću i ljudima oko njega, današnjem muftiji, rektoru, na brizi i pažnji koju pokazuju i za ovaj univerzitet, a s tim i za narod ovdje u Sandžaku. ” kazao reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

 Reis Kavazović posjetio i prostorije Sandžak TV.

  

Leave a Reply