Imam: Hamid-ef. Zukorlić

Džamije su još od vremena Allahovog poslanika Muhammeda s.a.w.s. bile centri i mjesta gdje se muslimani okupljaju, uče, druže, dogovaraju, razmjenjuju iskustva i mišljenja, gdje organizuju zajednicu i vode je prosperitetu. Džamije su također mjesta nazvana „Allahove kuće“, gdje ljudi putem namaza organizovano i u safovima uspostavljaju direktan kontakt sa Allahom dž.š. i čine Mu ibadet.

Jedna među novopazarskim džamijama, onako neprimjetna, ušuškana među kućama njenih džematlija, jeste i Ferhadija u Hercegovačkoj ulici u naselju Jermiše, a u narodu poznatija kao Mula Hajdinova džamija. Mala, lijepa, sa lijepim dvorištem punim zelenila i drveća, smještena u blagoj nizini ispod puta, vjerno dočekuje svoje džematlije koji iz obližnjih ulica redovno dolaze na pet dnevnih namaza. Ferhadija je iz XVI vijeka, sagrađena 1540. godine. Kao i ostale stare džamije u Novom Pazaru, kroz vjekove mnogo puta je renovirana, a u sadašnjem obliku je jedino munari sačuvana autentičnost, ako izuzmemo to da je promijenjena fasada munare, dok su zidovi i krov džamije iz 2001. godine kada je posljednji put, zbog svoje oronulosti, ozbiljnije renovirana.

Ova džamija ima karakter „mahalske“ džamije i zbog svoje veličine i okoline nikada nije pretendovala da postane neki veći centar, već je kroz vrijeme sačuvala svoju ulogu za koju je i sagrađena i uvakufljena, a to je da bude mesdžid, džamija i mekteb za mještane tog dijela grada, kao i musafire i putnike koje put nanese do njene kapije.

Ferhadija je petovaktovna i u njoj se obavljaju aktivnosti kao i u drugim džamijama u Novom Pazaru. Posebno se stavlja akcenat na džumu, kao i na Ramazan i namaze u mubarek mjesecu kada je izraženo posjećenija i vjerski život je tada puno aktivniji u njoj. Vjerska pouka je redovna i drži se vikendom kada su djeca slobodna od škole i kada mogu nesmetano dolaziti i učiti vjerski sadržaj sa svojim efendijom. Od 2014. godine imam džamije je Hamid-ef. Zukorlić, dok je prije njega skoro 20 godina imamsku dužnost u njoj obavljao Džemail-ef. Mehmedović.

Ferhadija će, inšallah, do Sudnjeg dana nastaviti da bude svjetiljka koja obasjava ovaj dio Novog Pazara, kao i jedna od svjetiljki koje iz našeg plemenitog grada šalju zrake svjetla stanovnicima Nebesa.

 

BIOGRAFIJA

Hamid ef. Zukorlić rođen 15.04.1982. godine u selu Orlje opština Tutin od oca Abdulaha i majke Sabrije. Osnovnu školu završio u Ribariću. Svršenik Medrese „Gazi Isa-Beg“ u Novom Pazaru generacija 1998 – 2002 godina. Student Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru. Kao muezin „Berat“ džamije radio od 2001 do 2014 godine uz to od 2010 do 2014 godine predvodio kasnu džumu u „Iskender Kelebi – Melajskoj“ džamiji. Od 2014 godine preuzima dužnost imama „Ferhadija“ džamije. Oženjen i otac dvoje djece.

About The Author

Related Posts