Imam: Hanifija-ef. Ahmetović

Džamija u Gornjem Šutenovcu nalazi se u ulici Zlatiborskoj nedaleko od Silosa. Jedna je od relativno mlađih džamija u Novom Pazaru. Sagrađena je 2008. godine. Vakif ove prelijepe džamije je hadži Mersad Ujkanović, koji je uvakufljenjem ove parcele i velikim učešćem u izgradnji džamije upotpunio veliku potrebu ovog džemata za Allahovom kućom.

Ova džamija je dobro uočljiva sa magistralnog puta Novi Pazar-Ribariće kojim prolazi veliki broj turista, posebno njena munara, a naročito noću kada kandilji svijetle.

Opremanje džamije teklo je postepeno od njenog otvorenja. Nakon što je velika prostorija u prizemlju korištena kao molitveni prostor, danas se tu nalazi predškolska ustanova Reuda, koju pohađa 20-30 djece.

Pored vrtića, koji posjeduje svoju kuhinju, u prizemlju se nalazi abdesthana, mokri čvorovi, prostorija za centralno grijanje, a svakako i hodnik koji vodi u veliki džamijski prostor na spratu, na kojem se pored toga nalazi i kancelarija za imama.

Džamija posjeduje dva ulaza za džematlije koji dolaze sa dvije strane džamije.

Posjeduje podno grijanje, što joj daje posebnu udobnost tokom zimskog perioda, a također i klimu koja je dobro osvježenje tokom ljetnih dana.

Krov džamije se sastoji od sedam kubadi – jednog velikog centralnog i šest malih. Pored abdesthane u prizemlju također ima šadrvan u džamijskom dvorištu, koji je također natkriven kupolom. Ova kubad daju posebnu draž i ljepotu ovoj džamiji.

Džamija je dobro posjećena namaskim vaktovima, a posebno džumom i bajramima. U njoj se obavlja vjerska pouka, tako da je veliki broj polaznika mekteba ovladao dobrim poznavanjem osnova naše vjere – Ilmihala, salvadao uvod u kur'ansko pismo – Sufaru, te učenje Kur'ani kerima. Iz ovog mekteba je izašao dobar broj kvalitetnih i mladih kadrova. Mnogi polaznici ovog mekteba su svršenici medrese, islamskih te drugih fakulteta i stasali su u kvalitetne kadrove koji su na službi u Islamskoj zajednici. Imam ove džamije je Hanifija-ef. Ahmetović, svršenik Gazi Isa-beg medrese i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

About The Author

Related Posts