Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić prisustvovao je u nedjelju, 27. februara 2022. godine, obilježavanju dana sjećanja na otmicu 19 putnika iz voza 671 na liniji Beograd-Bar koja se desila 27.02.1993. godine u stanici Štrpci.

Ovogodišnji program je započeo učenjem sure Jasin i dove za duše šehida u Ibrahim-pašinoj džamiji, kojem su pored delegacije Mešihata prisustvovali glavni imami iz Sandžaka, ulema Limske doline, kao i veliki broj džematlija iz Prijepolja, Brodareva i mjesta u okruženju.

Nakon dove i obraćanja muftije Dudića u džamiji uslijedilo je učenje Fatihe kod spomen obilježja u Šarampovu. U izjavi za medije predsjednik Mešihata je naglasio da bez obzira na 29 godina koje su protekle od dana otmice do danas, bez obzira što se nije uradilo ništa značajno na polju pronalaženja posmrtnih ostataka otetih i otklanjanja nepravde prema porodicama, Islamska zajednica, njena ulema i vjernici nikada neće odustati od sjećanja na sve nevino ubijene Bošnjake, da njen glas za istinu i pravdu neće utihnuti sve dok se ne ostvare.

Također, muftija Dudić je pozvao državne organe da ulože dodatne napore na tom polju i najavio da će sljedeće godine, u povodu obilježavanja 30 godina od otmice, biti klanjana dženaza namaz šehidima Štrbaca u odsustvu.

About The Author

Related Posts