Opšte je poznata bolna činjenica da je treću godinu zaredom muslimanima iz Sandžaka i Srbije uskraćena mogućnost da nesmetano obave petu islamsku dužnost i budu u blizini Kabe – Bajtullaha, te na drugim svetim mjestima Meke i Medine sa muslimana cijelog svijeta.

Očekivali smo da se to ove godine neće desiti i užurbano se pripremali za ovogodišnju organizaciju hadža, kada su se pojavili prvi problemi pokušavali iznaći rješenje, međutim, Allah nas je iskušao i ove godine.

Za prethodne dvije godine nemogućnosti organiziranja hadža razlog je korona virus i posebne mjere nadležnih organa u Saudijskoj Arabiji koje su se odnosile na organizaciju. Ove godine ključni uzrok zbog kojeg je Islamskoj zajednici i muslimanima  u Srbiji onemogućeno da organizirano obave hadž jesu nove odluke nadležnih organa Saudijske Arabije. Naime, nedavno je Ministrastvo za hadž donijelo odluku da hadž mogu organizirati samo zvanične organizacije „Bi'sat“ koje kod spomenutog ministarstva imaju državni status, a da je ukinuta mogućnost organiziranja hadža za agencije, tj. „šerikat“, te da su svi oni koji nemaju mogućnost obaviti hadž na prvi način usmjereni da se lično obrate nadležnom tijelu Saudijske Arabije za hadž i da posredstvom njega direktno odaberu određeni paket usluga i samostalno obave petu dužnost.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji imao je status zvaničnog državnog organizatora, nadležnog za prostor Srbije, do agresije na Islamsku zajednicu 2007. godine, nakon čega mu je, usljed pojave paravjerske organizacije, tzv. „Rijaset Srbije“ i direktne podrške istoj od strane tadašnjih nadležnih organa R. Srbije, te nekih međunarodnih faktora, ovaj status uskraćen od strane nadležnih organa u Saudijskoj Arabiji, te je sa stepena državnog organizatora spušten na nivo agencijskih organizatora.

Posljedica toga jeste da je zbog ranijeg gubljenja zvaničnog statusa, usljed pojave paravjerske zajednice, ove godine Mešihat IZ-e u Srbiji izgubio mogućnost da organizira hadž, a sa tim i svi muslimani u Srbiji izgubili mogućnost da organizirano obave petu islamsku dužnost. Ovo je još jedna u nizu negativnih posljedica za islam i muslimane u Srbiji koje je direktno rezultirao udar na Islamsku zajednicu 2007. godine, pokušaj puča i cijepanje Zajednice, što treba biti dovoljan argument onima koji su tu aktivnost inicirali i predvodili prije 15 godina, ili onima koji danas predstavljaju paravjersku zajednicu, da se dozovu pameti i shvate koje su posljedice njihovog nelegalnog djelovanja uzrokovanog bolesnim ambicijama pojedinaca i poslušnošću određenim neodgovornim političkim faktorima, te da se vrate u okrilje jedinstvene Islamske zajednice koju su napustili.

Koliko god to bilo teško kazati ili priznati, ključni razlog, tj. najvećikrivac što muslimani Srbije i Sandžaka ove godine ne mogu obaviti hadž jeste formiranje paravjerske zajednice prije 15 godina i njeno, do danas aktivno, paralelno djelovanje, a ne odluke Ministarstva za hadž Saudijske Arabije.

Mešihat Islamske zajednice sa svojim Uredom za hadž je već poduzeo određene konkretne korake na iznalaženju rješenja u cilju prevazilaženja aktuelnog stanja, te kako bi muslimani Sandžaka i Srbije u narednim godinama imali priliku nesmetano obaviti hadž u organizaciji svoje Islamske zajednice, uz stručno vođstvo i pratnju svoje uleme i vodiča.

Ured za hadž