Za džamiju u Varevu plac je uvakufio Murat Avdić, izgradnja je počela 1995. godine, a  završena i počela sa radom 1997. U izgradnji su učestvovali svi džematlije, a posebno su se istakli Hanefija Bošnjak, Jakup Redžepović i Ismail Murić.

Od 1997. do 2012. godine imam je bio Džemaludin-ef. Demirović, a od 2012. Suad-ef. Balić.

U saradnji sa vrijednim džematlijama 2012. godine je počelo renoviranje džamije, uvedeno je grijanje, napravljena nova abdesthana, prostrt novi tepih, opremljena učionica za mektebsku nastavu, kancelarija za imama i urađena fasada džamije. Godine 2014. asfaltiran je put do džamije i do varevskog groblja.

U džamiji se obavlja svih pet dnevnih namaza i redovna mektebska nastava vikendom. Mekteb pohađa 54 djece, a džemat broji 140 domaćinstava.

 

BIOGRAFIJA

Suad ef. Balić rođen u Peći 27.08.1981. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zatim odlazi u Siriju da nastavi svoje školovanje. 2005 godine upisuje arapski jezik na islamskom fakultetu Fethul Islami u glavnom gradu Damask, kojeg je uspješno završio za godinu dana. Zatim  upisuje fakultet na odsjeku Šerijat  i apsolvira 2011 godine. Zbog nestabilnog stanja u Siriji vraća se u svoju državu i upotpunjava studije na Fakultetu Islamskih studija u Novom Pazaru. Od mjeseca Ramazana 2012. godine na poziv džemata Varevo prihvatio je mjesto imama, hatiba i mualima, gdje ima uspješan rad sa džematom u oživljavanju islamskih principa i vrijednosti. Zajedno sa džematom renovirali su džamiju gdje vjernici mogu obavaljati svoju molitvu u lijepom ambijentu.

About The Author

Related Posts