Mešihat Islamske zajednice u Srbiji upriličio dovu za početak radova na džamiji i centralnoj gasulhani na Gazilaru. Veliki događaj s obzirom na to da grad Novi Pazar već dugo ima potrebu za ovakvim objektom. Konačno prostorni kapacitet za opremanje dženaze.

Izgradnja džamije i centralne gasulhane i svih pratećih objekata u sklopu kompleksa olakšat će rad Islamske zajednice i biti u službi vjernika.

– Posebno zadovoljstvo treba biti onima koji žive u stambenim jedinicama u Gradu koji se sve više širi i izgrađuje i koji neće imati prostornog kapaciteta za opremanje dženaze najmilijih. Ovo je najljepša prilika da se radujemo svi zajedno, kazao glavni imam Medžlisa Novi Pazar, Asmir ef. Crnovršanin.

Već dugo Novi Pazar ima potrebu za ovakvim objektom za kojeg nekoliko puta rađena idejna rješenja. Islamska zajednica je projektant i izvođač. Iskorišteno i 29 ari parcele u njenom vlasništvu, pa će to biti prvi objekat koji će imati i hatarnamu. Naravno da će u skopu džamije imati i prostorija za mekteb i brojne druge sadržaje, istakla  arhitekta Hankija Ganić.

Objekt zahtjevan i bit će potrebno uložiti mnogo sredstava, ali vjeruju da će sve teći prema planu.

– Mnogi su dali doprinos da ovo i ugleda svjetlo dana-  od arhitekata, vjernika, IZ, do dozvole gradonačelnika koji je danas prisutan. Vidimo i da su određeni rokovi postavljeni. Kažu da neće biti više od dvije godine kad će sve biti završeno, kazao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Za vjernike veliki događaj pa nije bilo teško iz svih dijelova grada doći na Gazilar.

– To je veliki događaj za sve muslimane iz cijelog Sandžaka jer ovdje je veliki problem bio u Novom pazaru s dženazom; tijesne ulice, ljudi žure a ovo će biti prava stvar. Ovo je veliki projekat koji će riješiti probleme sa kojima smo se do sada suočavalali, istakao mufija Dudić.

Dovu za početak radova proučio magistar Enver ef. Omerović.

SANA – A.Sofić

About The Author

Related Posts

Leave a Reply