Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 25.03.2022. godine, održao je hutbu i predvodio džuma namaz u Pašinoj džamiji u novopazarskom naselju Svojbor.
Tom prilikom, podsjetio je džematlije da nas još jedna džuma dijeli do mubarek mjeseca Ramazana te da ga Islamska zajednica i njeni džemati spremno dočekuju, a među njima i nedavno osvježena Pašina džamija u koju je u zadnjih pola godine uloženo preko 65.000 eura.
Muftija Dudić je istakao da je uvedeno savremeno grijanje, ugrađen mermer, izmijenjena stolarija, obnovljena unutarnja fasada, zastrti novi tepisi, čime su džematlije i drugi donatori dokazali da, u skladu sa hadisom, žele da ima je džamija ljepša od njihovih kuća.
Džamiju u Svojboru izgradio je 1604. godine vakif Kurt Čelebi, da bi je nakon požara 1830. godine potpuno obnovio Ejup-paša, po kome danas i nosi naziv. Skorije proširenje i obnovu doživjela je 2002. godine, a sada je osvježena pomenutim radovima, zašta je najzaslužniji njen imam i inicijator obnove Idris ef. Beširović zajedno sa džematskim odborom i svojim vrijednim džematlijama.

About The Author

Related Posts