Svaka institucija u okviru svojih nadležnosti treba obavljati svoj posao u sprečavanju i borbi protiv nasilja. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u svom programu rada, sada i  na nivou Medžlisa Novi Pazar nastoji upozoriti ljude na ovaj veliki problem u društvu.

–”Prije svega šerijatski stav iznijeti da je to nešto što je u islamu strogo zabranjeno i nastojati da se uzdigne kod ljudi ta svijest o tome kakve sve opasnosti vrebaju nas kao ljude u društvu kao i sve njegove posljedice. Mislim da svako treba odraditi svoj dio posla. Ne možeš naprimjer reći za sve ovo je kriva vjerska institucija ili država. Mi kao imami trebamo obavljati svoj dio posla i savjetovati ljude,” kaže Enver ef. Omerović gl.imam Medžlisa IZ N.Pazar

 

Mnogo je opasnosti u društvu i to konkretnih i vidljivih.

 

“Ako imamo pojavu u društvu da se čovjek za kojeg se zna da je opasan i umiješan u kriminal forsira, ponoseći se kao da je najbolji čovjek u gradu dok se onaj koji je pošten suzbija i osjeća ugroženim. Kada se pravi jedna takva atmosfera kriminal postaje u govoru jači nego pošteni i dobri ljudi.”

 

Dr. Omerović ističe da  imami trebaju odraditi svoj dio posla, obrazovne institucije svoj, kao i odgovorni za bezbijednost grada i države. Tek sa zajedničkim udruživanjem mogu se vidjeti rezultati borbe protiv nasilja.

 

About The Author

Related Posts