Džamija je počela sa radom 1994. godine, prvog dana Ramazana. Prvi imam džamije bio je Nedžad-ef. Ljajić, mještanin Bijelih Voda, tada učenik Medrese u Novom Pazaru.

Muezinsku dužnost obavljao je rahm. Malik Ljajić.

Kasniji imami su bili redom: Naser-ef. Hamidović, Mensur-ef. Hamidović, Elvir-ef. Fijuljanin, Hazir-ef. Dacić – svi iz Sjenice, Irfan-ef. Bećirović u dva navrata, Suljo-ef. Džanković, Džemal-ef. Dreković – svi iz Novog Pazara.

Kasnije je ulogu imama preuzeo Zijad-ef. Ademović. rođen u ovom selu, najprije kao učenik Medrese, zatim student FIS-a u Novom Pazaru, a sada svršenik Fakulteta.

Dužnost mujezina obavljali su: rahm. Malik Ljajić, Ilhan Murić i Zijad Ademović.

U samom početku džamija je bila otvorena samo džumom i u slučaju dženaza, da bi januara 2002. postala džamija sa pet vakat namaza, mektebom i svim ostalim vjerskim obavezama. U sklopu džamije je veleljepna bašča sa šadrvanom. Posjeduje i gasulhanu, kao i prostor za mekteb, biblioteku te, ako Bog da, u skorije vrijeme i Školu Kur'ana. Isto tako ima i prostor za islamska druženja koja se više koriste Ramazanom za organizovanje iftara.

 

BIOGRAFIJA –Rođen 03.03.1982. godine u Novom Pazaru,od oca Rasima i majke Elmaze. Osnovnu školu završio u rodnom selu Bijele Vode. Nakon osnovne škole 1997.godine upisuje srednju medresu Gazi Isa beg u Novom Pazaru,koju završava 2001.godine. Zatim upisuje,tada Islamsku pedagošku akademiju u Novom Pazaru. Na trenutak zbog vojnih obaveza i porodičnih poslova prekida školovanje da bio nakon toga nastavio studije na FIS Novi Pazar. Diplomirao 2013.godine na temu: Vaspitno obrazovni rad u kombinovanom odeljenju i stekao zvanje:Profesor religijske pedagogije.

Još za vrijeme pohađana srednje medrese angažiran na mjestu imama džamije u rodnom selu Bijele Vode za džumu namaz i vjerske usluge. Da bi 2002.godine postavljen za imama u ovom selu sa pet vakti namaza i svim džamijskim i imamskim obavezama,gdje i dan danas radi.

Pored imamskog posla od 2002.godine radi i na mjestu vjeroučitelja u O.Š.” Dositej Obradović’’ u Osaonici.

Oženjen i otac  troje djece.

About The Author

Related Posts