Imam: hfz. Nedžad-ef. Čupović

Džamija Berat se nalazi u ulici Generala Živkovića, tačnije u kraku ulice koji vodi dalje u dubinu naselja Hadžet. Njena gradnja je trajala samo godinu dana, jer su vrijedni džematlije napornim radom i svojim sredstvima požrtvovano gradili ovaj veleljepni objekat koji je otvoren 1999. godine, u noći Lejletu-l-Berat, po kojoj je i dobila ime Berat džamija. Građena je na placu od 4 ara, kojeg je uvakufio veliki novopazarski vakif rahm. hadži Ševko Latifović.

Džamija je potkupolna sa jednim velikim kubetom i pet malih. Sva kubad su obložena bakrom. Spolja je obložena fasadnom ciglom. Džematlija Amir Džakovac je svojim ličnim sredstvima izgradio minaru i džamijsku fasadu. Munara je visoka 33 metra sa jednim šerefetom i ona je obložena bijelom fasadnom ciglom. U haremu džamije je veliki sebil u čijem se hladu džematlije odmaraju dok čekaju poziv mujezina za namaz. Sebil je svojim novčanim sredstvima izgradio Admir Mandžukić sa porodicom.

Džamija je prostrana i dobro opremljena potrebnim sadržajima koji su neophodni za funkcionisanje vjerskih objekata. Prostor za obavljanje namaza je potpuno sređen, uredan i čist.

Mahvil je velik i uređen tako da džamija može da primi više stotina klanjača. Zastrta je jednoobraznim kvalitetnim tepisima sa motivima sedžada.

Mihrab je visok i elegantan, obložen keramičkim pločicama, tkz. turskom kutahijom, ukrašenom arabeskama, motivom cvjetnih grana preko kojih su ispisani kur'anski ajeti.

Minber je izgrađen od drveta, skladan i lijep, a u drugom dijelu džamije se nalazi ćurs također urađen od drveta. Džamija je klimatizovana i sa centralnim grejanjem. U sklopu džamije se nalazi odvojen džamijski prostor za izvođenje mektebske nastave, abdesthana i poseban ulaz za žene.

Imam džamije od njenog otvaranja sve do novembra 2012. godine bio je mr. Muhedin-ef. Latifović, vrijedni i pedantni službenik Islamske zajednice, koji je svojim vazovima i lijepim glasom privlačio džemat i doprinosio afirmaciji islamskih vrijednosti. Naslijedio ga je hafiz Nedžad-ef. Čupović koji je nastavio ići stopama svoga prethodnika.

Ova džamija predstavlja dragulj u ovom dijelu Novog Pazara. Ona je potpuno opravdala svrhu svog postojanja i potvrdila činjenicu da svako naselje treba da ima bar jednu džamiju.

Glas islama 287, strana 16, Tema broja

BIOGRAFIJA

Rođen 17.03.1981.god.u selu Jeliće,općina Tutin,od oca Ćamila i majke Filjke.”Gazi Isa-beg” medrsu završio je 2000. i iste godine upisuje Fakultet islamskih nauka na Univerzitetu “Džinan” u Libanu,kojeg završava 2005.god.Kao student četvrte godine fakulteta ,zbog primjernog vladanja i dobrih rezultata tokom studija,od strane Univerziteta dodijeljena mu je nagrada et-talibu-l-misalijj  – uzorni student.Po povratku sa studija započinje rad kao profesor arapskog jezika u školskom mektebu “Wildan” i kao nastavnik islamske vjeronauke u  OŠ “Bratstvo”.

U medresi “Gazi Isa-beg ” radio  je kao vaspitač i profesor ahlaka od 2009 do 2012.god.

Imam i hatib džamije u naselju Potok bio je od septembra 2006. do novembra 2012.kada prolazi na mjesto imama, hatiba i muallima  “Berat” džamije. Hifz je završio pred muhafizom Irfan ef.Malićem 2013.god. Oženjen je i otac dvoje djece.

About The Author

Related Posts