U nedjelju 12.12.2021. godine na Fakultetu za islamske studije upriličeno je svečano obilježavanje 25 godina od izlaženja Glasa islama, glasila Islamske zajednice koje kontinuirano izlazi četvrt vijeka.

Svečanosti je prisustvovala i delegacija Mešihata na čelu sa predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem,.

Nakon uvodne riječi direktrora Media centra i glavnog urednika Glasa islama Salahudina Fetića, koji je predsjedniku Mešihata uručio priznanje za doprinos ovom islamskom glasilu, prisutnima se obratio muftija Dudić čiji govor prenosimo u cijelosti.

Na svečanosti su uručena priznanja bivšim glavnim urednicima Glasa islama, kao i licima zaslužnim za tehničko uređenje ovog lista.

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA MEŠIHATA MUFTIJE DR. MEVLUD EF. DUDIĆA

Poštovani prisutni,

dame i gospodo,

uvaženi muftije, ulemo i muallime,

rukovodioci ustanova i službi Islamske zajednice, glavni imami i imami,

poštovani predstavnici društveno-političkog života Sandžaka i Srbije,

uvažena delegacijo Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, gospodine Buliću,

uvažena delegacijo Grada Novog Pazara, gospodine Rupiću,

uvaženi učesnici naučne konferencije, iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i Kragujevca,

uvaženi sadašnji i bivši glavni i odgovorni urednici Glasa islama, članovi redakcije, saradnici, džematlije i čitaoci,

neka Vam je mubarek olsun četvrt vijeka postojanja Glasa islama, lista za vjeru društvo i kulturu.

Kao da je jučer bilo kada nam je sada već rah. Muftija Zukorlić, tada muftija sandžački, iznio prijedlog o osnivanju vlastitog medija Islamske zajednice. U tom trenutku sve nam je to izgledalo prilično „utopistički“, ali smo ipak vjerovali u Muftijine kapacitete.

Kao da je jučer bilo kada smo raspravljali o imenu lista Glas islama. Je li prejako, adekvatno, možemo li ga ponijeti i očuvati? Sve su to dileme koje su nas mučile tih postratnih 90-tih godina u trenucima kada smo trebali voditi bitku sa stotinama medija koji su svakodnevno o islamu i muslimanima na ovim prostorima uglavnom pronosili neistine i dezinformacije, koje su dovodile do velike nesigurnosti muslimana i Islamske zajednice.

To je bio ambijent u kojem se rodila ta svijetla medijska tačka na sandžačkom i srbijanskom medijskom nebu.

Donekle me čini zatečenim činjenica da u trenutku skoro da nisam povjerovao da je prošlo dvije i po decenije. To je priroda života na ovome svijetu, da on teče mnogo brže nego što mi osjećamo i mislimo, ali i kako bi mi željeli. Vrijeme koje je proteklo i sama činjenica da Glas islama već ima ovaj jubilej i zrelost potvrđuje snagu uspjeha ove ustanove i to je ono što čini i izaziva posebno zadovoljstvo.

Ta ivica kojom smo morali proći bila je jedina šansa. Iako je izgledala malom, druga nije postojala. Morali smo krenuti da se organiziramo i postaviti temelje našeg daljeg duhovnog opstanka, očuvanja naših vrijednosti, afirmaciji naše vjere, kulture i svih naših drugih osobenosti.

Glas islama je bio taj prozor u svijet, prvi korak hvatanja ritma sa izazovima oko nas – civilizacijskim, kulturološkim izazovima, ekspanzijom medijskog komuniciranja u svijetu, a za nas muslimane ovdje, konkretno Bošnjake, to je bila neka vrsta prvenca, pogotovu u okrilju Islamske zajednice.

Mi smo morali krenuti pionirski, bez nekih značajnijih potencijala, ali pokazalo se da je faktor čovjek najveći resurs i najznačajniji potencijal, pogotovu ako ima ono osnovno što ga čini čovjekom, a to je moralno-etičko utemeljenje i svijest koja prerasta u viziju sa čvrstom vjerom i uvjerenjem da smo mi pred Bogom u pogledu elementarnih potencijala svi jednaki.

Vrlo sam sretan, ponosan i zahvalan dragom Bogu da sam bio počašćen od samog donošenja odluke o pokretanju lista Glasa islama dati svoj skromni doprinos.

Mislim da je Glas islama odigrao vrlo značajnu ulogu u najtežim vremenima.

Sama činjenica da je to jedini štampani medij u Sandžaku koji u kontinuitetu izlazi dvadeset pet godina bez prestanka, govori o njegovom historijskom podvigu. Poslije lista Bratstvo, novine koja je za vrijeme komunista od 1945. do 1990. godine izlazila redovno, Glas islama je jedino glasilo na našim prostorima koje ima takvu tradiciju, kojim se možemo ponositi i koje je zabilježilo hronološki svaki važan događaj u Novom Pazaru, Sandžaku, pa i šire, što se tiče života, kulture, tradicije, običaja, a prije svega vjere muslimana na ovim prostorima.

Mi ovdje nemamo naš autentični bošnjački arhiv, našu autentičnu bošnjačko-muslimansku instituciju koja bi se bavila arhiviranjem naše povijesti. Glas islama smatramo nepresušnom riznicom informacija i činjenica koje će, ako Bog da, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve značajnije za naše generacije i pokoljenja koje slijede. Već sada to su historijski izvori koji znače puno da bismo rasvijetlili period u kojem je bilo toliko zgusnutih događaja da bez detaljnog sistemskog pristupa ne bismo mogli da uhvatimo sve krajeve onoga što se događalo na ovom našem prostoru.

Poštovani prisutni,

Dozvolite mi da posebnu zahvalnost istaknem urednicima Glas islama, a koji su svaki na svoj način dali pečat ovom listu.

Aktuelni glavni urednik Salahudin Fetić je deseti urednik u plejadi ovog lista i na ovoj poziciji je punih sedam godina, što je najduži staž među dosadašnjim urednicima Glasa islama, od 2014.godine do danas, i uredio je preko 60 brojeva Glasa islama.

Posebno se želim zahvaliti i uvaženom Fehimu Kajeviću, mom prijatelju, koji je danas ovdje sa nama, a koji je u onim najtežim trenucima nastanka Glasa islama, kada je nedostajao profesionalni aspekt, imao osjećaja, odgovornosti i svijesti i stavio se na raspolaganje Islamskoj zajednici i ovoj novini ugradio sebe u kulu koja se zove Glas islama.

Još jednom, hvala Vam svima koji ste došli da danas uveličate i budete dio našeg jubileja.

Glas islama će trajati dok traju muslimani na ovom prostoru.

 

Obraćanje glavnog i odgovornog urednika Glasa islama msc. Salahudina Fetića

Poštovani prisutni, prije nego otpočnemo sa današnjom svečanošću, pozivam Vas da se učenjem fatihe ili minutom šutnje prisjetimo utemeljitelja i osnivača, te prvog glavnog i odgovornog urednika Glas islama rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića.
Esselamu alejkum, dobar Vam dan, i dobro došli na svečanost i naučnu konferenciju na temu „Vjerski mediji i međureligijski dijalog“ koju organiziramo u povodu jubileja 25 godina Glas islama.
Na današnji dan prije tačno 25 godina, 12.12.1996. godine kod nadležnih državnih organa, registrirano je glasilo Islamske zajednice, list za vjeru društvo i kulturu, pod imenom „Glas islama“. Prvi broj izašao je 1. januara 1997. godine, i od tada pa do danas, Glas islama izlazi u kontinuitetu.
Glas islama je od tada do danas izdao 315 brojeva koje su, svaki u svom vremenu, uređivali do sada 10 urednika. Za glas islama je pisalo na stotine autora i saradnika, na hiljade radova raznih novinarskih formata. Glas islama je postao ozbiljna arhivska građa ili svjedok minulog vremena, a sve to učinjeno je dostupnim svima na Internet stranici Glas islama.
Sa nama je danas jedan od osnivača i autora mnogobrojnih tekstova. Tada direktor Medrese i potpredsjednik Mešihata, a danas predsjednik Mešihata i glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
Pozivam muftiju Dudića da primi posebnu zahvalnicu za nesebičnu podršku u radu i razvoju Glas islama, od osnivanja do danas, posebno sa pozicije glavnog muftije IZ-e u Srbiji.
Uprava za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama proteklih godina sufinansira sveukupan rad Glas islama, te sufinansira i danas planiranu konferenciju na spomenutu temu. Sa nama je danas, kako kazah na početku, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić, koji je inače svojevremeno bio redovni kolumnista Glas islama, a kojeg pozivam primi posebnu zahvalnicu za podršku projektima Glas islama.
Ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu. Zato mi dozvolite da u narednim minutama u svojstvu glavnog i odgovonog urednika uručim još nekoliko priznanja i zahvalnica onima koji su ugradili sebe u proteklih 25 godina i 315 brojeva Glas islama te ostavili na njega svojevrstan pečat.
To su prije svega glavni i odgovorni urednici:

 • Sead Šaćirović, godina 2009-2014, br. 178-254.
 • Dr. Hajrudin Balić, godina 2008-2009, br. 137-177.
 • Dr. Mustafa Fetić, godina 1997-1998, br. 3-21.
 • Fehim Kajević, godina 1997-1998, br. 1-22.
  Kada sam prije tri mjeseca počeo sa pripremama za današnji skup, razgovarao sam sa sada rah. Muftijom Zukorlićem i dogovorili smo se da se danas bude sa nama, primi zahvalnicu i obrati se. Međutim, čovjek snuje, Allah određuje. Allahu je bio draži. Na žalost on danas nije sa nama. Sa nama je danas njegov sin Usame Zukorlić, kojeg pozivam da primi priznanje posthumno na ime akademik Muftija Muamer Zukorlić.
  Pored urednika i autora postoje i oni ljudi koji rade puno, ali se malo vide, i zato imam posebnu potrebu da im uručim prigodne hedije i nagrade i na taj način im se zahvalim za sav rad i trud koji ulažu kako bi Glas islama bio u potpunosti ono što jeste.
  Tehnički urednik Ifet Aličković
  Sekretar i novinar u redakciji Amela Salković
  I lektor Samir Škrijelj
  I posljednja zahvalnica ide u ruke dr. Rešada Plojovića, stalnog člana redakcije lista Glas islama, urednika rubrike Pitanja i odgovori, koji od novembra 1998. godine piše za Glas islama, od broja 24 do danas, i od tada do danas nije izostavio ama baš ni jedan broj a da u njemu nije objavio svoj članak, dakle punih 290 brojeva, što je zaista za svako poštovanje.

About The Author

Related Posts