Sandžački mu'temiri doputovali su kućama. Prva grupa doputovala je jučer, a jutros i zadnja grupa. Inače, u organizaciji Mešihata umru je obavilo 118 mu’temira u periodu od 30. decembra do 10. januara.
„Naši mu’temiri su lijepo prošli. Bili su smješteni prema dogovoru i planu pored mekanskog i medinskog harema. Ne znači to da nije bilo iskušenja. Dešavaju se neke stvari koje nisu u našim rukama, poput velike kiše koja je zahvatila Saudijsku Arabiju, pogotovo Džidu udaljenu 70 kilometara od Meke. Dešavalo se da moralo sačekati dok se sobe oslobode, očiste. Ljudi koji su više puta bili znaju šta znači Meka i gužva“, rekao je dr. Enver ef. Omerović, šef Ureda za hadž i umru Mešihata IZ-e u Srbiji.
Također, ove godine Saudijska Arabija najavljuje ukidanje ograničenja vezanih uz COVID-19 za sezonu hadža i broj hodočasnika kao prije pandemije.
„Ušli smo u novu fazu gdje se vraćamo na staro. Kvote koje su bile prije pandemije vraćene su organizatorima tako da će to ići svojim tokom. Ispred Mešihata pokušavamo naći mehanizam da organiziramo hadž za naše vjernike“, kaže dr. Omerović
Očekuje se da će sezona hadža početi 26. juna ove godine.

About The Author

Related Posts