Dana 25.07.2022. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je delegaciju Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ predvođenu predsjednicom Udruženja Munirom Subašić.
Nakon srdačne dobrodošlice, predsjednik Mešihata je gošće ukratko upoznao sa strukturom i hronologijom osnivanja ustanova Islamske zajednice, izrazivši duboko poštovanje prema Majkama Srebrenice riječima da mjesto gdje se one pojave treba da utihne, te da i ulema treba skrušeno stajati ispred ovih bošnjačkih heroina, a bošnjački političari im davati trajnu podršku, ne samo povremenu radi dobijanja političkih ili predizbornih poena.
Predsjednica Udruženja Munira Subašić zahvalila se predsjedniku Mešihata na prijemu podsjetivši da su uvijek imale pomoć od rah. muftije Muamer ef. Zukorlića i direktora CHR Hajrat Mirsad ef. Bećirovića, te da je njima u njihovoj borbi potrebna podrška, a ne sažaljenje, naglasivši da i pored genocida koji su doživjeli, djeca Srebrenice nikoga ne mrze, ali ko se ne sjeća prošlosti nema ni budućnosti. Majka Munira je naglasila da je u svojoj misiji obišla cio svijet, od Evropskog parlamenta do Ujedinjenih nacija, te da dok su žive Majke Srebrenice neće odustati od traženja istine i pravde za njihove najmilije.
Muftija Dudić je kazao da su vrata Mešihata uvijek otvorena za Majke Srebrenice i da će podržati njihove projekte jer su i one izabrale teži put borbe za svoja prava kao što je to učinila Islamska zajednica 2007. godine, te da nikada nećemo odustati od zacrtanih principa slobode, autonomnosti i pravde.
Prijemu su prisustvovali i predstavnici sandžačke dijaspore iz Amerike, Njemačke i Austrije koji se nalaze na odmoru u svom rodnom Sandžaku.

About The Author

Related Posts