Dana 11.maja 2022.godine, povodom Dana sandžačkog bajraka, u amfiteatru Fakulteta za islamske studije, održana je promocija knjige „Svjedočenje o kušnjama“ autora Hajra ef. Tutića.

Djelo „Svjedočenje o kušnjama“, autora Hajra ef. Tutića sastavljeno je od svjedočenja i autobiografskog viđenja života, kretanja i rada u Islamskoj zajednici hadžije Hajra ef. Tutića u kontinuitetu trajanja skoro šest decenija prijelomnih za opstanak ne samo zajednice već i bošnjačkog naroda u cjelini.

O knjizi su govorili predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, Usame Zukorlić, i dr. Jahja Fehratović.

„Svako vrijeme ima svoje breme, probleme i situacije, i u svakom vremenu javi se grupa ljudi ili jedinka koja svjesno uzima teret na sebe i nastoji da očuva suštinu našega bića. Uloga Hajra ef. Tutića za očuvanje dostojanstva Islamske zajednice i uleme biva ključna, što zbog Božjeg određenja da bude nova snaga među starima i prilično iscrpljenim imamima, što i zbog mudrosti, sposobnosti i odlučnosti da ustraje na odbrani i očuvanju vakufa.

Ovo životno kretanje, mladog imama koji je učinio sve ne bi li vjeru očuvao, vakufe zaštitio i na čelo Islamske zajednice predložio čovjeka čijim se zalaganjem i trudom nastavilo rasti sjeme  vakufa, predstavlja samo djelić životnom kretanja efendije koji je svojom ambicioznošću postigao mnogo.“ – ističe muftija Mevlud ef. Dudić.

„Knjiga predstavlja nesvakidašnju retrospektivu događaja u i oko Islamske zajednice u Novom Pazaru i Sandžaku u rasponu druge polovice dvadesetog stoljeća i prvih decenije dvadeset prvog vijeka. Knjiga predstavlj autentično svjedočenje ne samo o Islamskoj zajednici već i o kolektivitetu bošnjačkog naroda u Novom Pazaru i Sandžaku.“ – ističe dr. Fehratović.

Hadžija Hajro je svjedok vremena, on zna kako je bilo za vrijeme komunizma, svjedok je tog vremena, zna kako je bilo za vrijeme Miloševićevog i Ugljaninovog vremena i zna kako je bilo u periodu novog milenijuma. Svjedočio je brojnim historijskim trenucima za Sandžak. Predvodio brojne historijske trenutke. Hadžiji Hajru se mi kao narod ne možemo nikada odužiti zato što je 1993. godine predložio rahmetli muftiju Zukorlića da bude vjerski lider našeg naroda u Sandžaku. Hadžija, znajte, ja sam uvjeren i to sam rekao na još par mjesta interno, svaki sevap koji je muftija rahmetli stekao, inšAllah i vi ćete te sevape vidjeti na Sudnjem danu na svom tasu vage. Iako nemam puno godina, mada ne znam je li 30 puno ili malo, ali svjedok sam historiji koju smo prošli kroz Sandžak. Listajući ovu knjigu, zaista sam i ja dobio želju, kada bih imao vremena da možda napišem nešto slično, jer sam bio svjedok iz epicentra, iz kuće muftijine, kroz šta je historija i muftije i historija Sandžaka prolazila. Svjedočio sam ratove, muftija rahmetli zajedno sa svima vama iz tog vremena nije napuštao Sandžak, ni dok je bio rat u Bosni, ni dok je bio rat na Kosovu, ni dok je bilo natobombardovanje. Tri rata je proveo ovdje sa svojim narodom i ta tri rata smo i mi djeca preživjeli.“- rekao je u svom govoru Zukorlić.

Na kraju se prisutnima obratio i autor knjige hadži Hajro ef. Tutić. On je tom prilikom istakao da je Islamska zajednica bila i tada a i sada, faktor stabilnosti.

„Šta me je natjeralo da ovo napišem? Najerao me je rahmetli muftija, ja o njemu ne mogu da pričam večeras. Rekao mi je piši, ako napišeš, znat će se, a ako ne napišeš, zaboravit će se, a ima mnogo šta da se piše. Napisao sam je i pomogli su mi svi u ovome, ona nije literarno jaka, izražajno nije obogaćena, nije filozofska, nema ništa nejasno, sve je jasno kao na dlanu, pisano i pričano narodnim jezikom, onako kako sam ja to doživljavao bez ikakvog uljepšavanja riječi, a o događajima sam pokušao da ništa ne oduzmem i ne dodam, već da napišem sve ono što sam doživio. Islamska zajednica je bila i tada a i sada je faktor stabilnosti i bit će, to je stub oko kojeg moramo da budemo jedinstveni i da svi to čvrsto čuvamo i držimo kao amanet. Mi pored Islamske zajednice imamo i našu stranku koja je proizišla iz Islamske zajednice i koja je formirana radi Islamske zajednice. Jaka islamska zajednica, jaka stranka. Jaka stranka, jaka Islamska zajednica. Mi možemo ostati bez stranke, ne daj Bože, ali bez Islamske zajednice ne možemo i ne smijemo ostati, to moramo čuvati i na čelu te Islamske zajednice je naš vrhovni poglavar muftija dr. Mevlud ef. Dudić i ne damo za pravo nikome da udara na naše autoritete u Islamskoj zajednici, niti na autoritete u našoj stranci na čijem čelu se nalazi Usame Zukorlić, sin našeg rahmetli muftije Muamer ef. Zukorlić.“

About The Author

Related Posts