Imam: Mahmut-ef. Zukorlić

U naselju Selakovac, sa desne strane puta od Dohovića ka Novom Pazaru, ispod pumpe Dragolovčanin, nalazi se džamija koja se često oslovljava kao džamija Gornji Selakovac. Ova džamija je izgrađena 2008. godine na zemljištu koje je uvakufio Ahmed Dupljak, kada je i počela sa radom.

Džematlije se mogu pohvaliti ljepotom ovog posebnog objekta, te solidnom opremljenošću njegovih prostorija. Džamiju krasi kupola, minare visoko 36 metara, koje noću pruža poseban ugođaj srcima vjernika zbog svjetlosti koju poklanja kad se mubarek noći spuste na ovaj grad. Jedna od lijepih osobina džamije Gornji Selakovac jeste i bjelina koja pokriva cijelu njenu spoljašnjost, pa se zbog toga može nazvati i Bijela džamija. U prizemlju džamije nalazi se učionica namijenjena mektebskoj, kao i nastavi dječije ustanove Reuda. Objekat posjeduje opremljenu gasulhanu i abdesthanu koje zadovoljavaju potrebe džemata.

U džamiji se redovno obavlja svih pet dnevnih namaza, s tim što (u skladu sa propisima) muški dio džemata obavlja namaz na jednom spratu, dok žene imaju poseban sprat – mahvil, a sama komunikacija i sloga između džematlija jeste ono čime stanovnici naselja mogu biti zadovoljni. Svakog se petka redovno klanjaju džuma namazi i održavaju hutbe, preko kojih se džematlijama objašnjavaju različite teme koje se tiču islama, preporučuje se ono što je Poslanik s.a.v.s. prenosio svojim ashabima i skreće pažnja na loše postupke i navike koje u današnjem vremenu možemo primjetiti.

U toku Ramazana organizuju se iftari, kao i aktivna predavanja za muškarce i žene, gdje džematlije imaju priliku da se detaljnije informišu o određenim oblastima za koje se pojavi zainteresovanost.

Ponos ove džamije je svakako i mekteb, koji redovno i tokom cijele godine vrijedno radi. Ove godine džemat je bio počašćen time što je hatmu završilo 18 polaznika, dok mekteb pohađa otprilike 70 djece. Prvi imam ove džamije bio je Haris-ef. Bećirović, a trenutnu imamsku dužnost obavlja Mahmud-ef. Zukorlić, svršenik Medrese Gazi Isa-beg i Fakulteta ˝El-Islah˝ u Libanu.

About The Author

Related Posts