U povodu najavljenog obilježavanja 150 godina islama u Srbiji od strane nelegalne, paravjerske tvorevine, tzv. Rijaset Srbije, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izdaje sljedeće saopćenje:

 

Islam u Srbiji nije se prvi put pojavio prije 150 godina. Naprotiv, prostor Srbije je mnogo ranije upoznao islam, a njegov dolazak na velika vrata bio je u drugoj polovini 14. i početkom 15. vijeka, što znači da muslimani Srbije, ali i Srbija kao država, trebaju se ponositi činjenicom da su vjera islam i muslimani prisutni na ovim prostorima skoro šest i po vijekova.

Činjenica je da je nakon udaranja temelja moderne Srbije, u vrijeme Kneževine Srbije 1815-1882, ukazom kneza Mihaila Obrenovića 18. maja 1868. godine, pripadnicima islama priznata sloboda ispovijedanja vjere, ali to nikako ne znači da prije toga u Srbiji nije bilo islama, tako da je pogrešno, tendenciozno, čak i zlonamjerno povijest islama u Srbiji vezati za ovaj datum.

Ono što potvrđuje da je islam u Srbiji bio prisutan, prepoznat i priznat prije spomenutog datuma jeste više od dvije stotine džamija u Beogradu u 17. vijeku i desetine u drugim gradovima Srbije, kao i činjenica da je spomenutom ukazu prethodilo donošenje Zakona o vakufskim zemljama 1863. koji se odnosio na islam i muslimane, kao i drugi mnogobrojni argumenti koje zbog njihove brojnosti i očiglednosti nije potrebno spominjati.

Datum 18. maj 1868. je dan kojeg građani Srbije i njena vlast trebaju posebno pamtiti, ali ne po pojavi islama, već po svojoj spremnosti da prihvate pripadnike islama kao ravnopravne građane, nakon što su im srušene stotine džamija, protjerane stotine hiljada muslimana, izbrisani sa lica zemlje tragovi prethodnog postojanja, uništena čak i groblja i drugi spomenici kao svjedoci ranijih vremana i prisustva islama.

Mešihat Islamske zajednice poziva sve odgovorne u Srbiji da stave tačku na zloupotrebu islama i iskorišćavanje u privatne ili dnevnopolitičke svrhe, da pripadnike islama prihvate onakve kakvi oni jesu, sa njihovom viševjekovnom bogatom historijom i kulturom na ovim prostorima, te da unutrašnje stvari uređuju na temeljima principa svoje vjere, uz uvažavanje svih demokratskih zakona prostora na kojem žive.

Današnjoj Srbiji je potrebno da vlast ode korak dalje od onoga što je učinjeno 1868. godine, koja će pored priznanja višestoljećnog postojanja islama učiniti iskorak i prekinuti sve nepravde i zloupotrebe koje su činjene pripadnicima islama i otvoriti vrata da se potpuno integrišu u društvenu zajednicu, te uz puno uvažavanje svih međusobnih posebnosti dozvoliti da se ravnopravno uključe u kreiranje zajedničke bolje, prosperitetnije i sigurnije budućnosti.

 

 

Informativna služba Mešihata