Imajući u vidu da se ovih dana od strane različitih faktora iz Sandžaka, Srbije i okruženja govori o jedinstvu Islamske zajednice, te da istupaju pojedinci i organizacije dajući sebi pravo da diktiraju ili usmjeravaju tok „pregovora“ i određuju principe koji se trebaju poštovati, što se može razumjeti ili tumačiti na različite načine, Mešihat Islamske zajednice

OBAVJEŠTAVA JAVNOST

 

Pozivi na povratak odmetnutim imamima, to jest onima koji su 2007. godine napustili Islamsku zajednicu i pokušali uz pomoć lokalnih i državnih političkih, obavještajnih, kriminalnih i drugih faktora, putem puča, oteti Islamsku zajednicu, njene ustanove i imovinu, kao i onima koji su se pomenutoj grupaciji pridružili nakon tzv. „inicijative za pomirenje“, bili su aktuelni tokom proteklih 14 godina, te vrata Islamske zajednice nikada nisu bila zatvorena za one koji su uvidjeli pogubnost svojih postupaka, pokajali se i bili spremni popraviti.

Taj poziv je ponovljen od strane predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića i u najtežem momentu za Zajednicu i Sandžak, tj. tokom dženaze rahmetli Muftiji, akademiku Muameru Zukorliću, 07.11.2021. i nekoliko puta nakon toga, što je potvrda snage i stabilnosti Zajednice i ukazuje da je rukovodstvo Islamske zajednice svjesno važnosti jedinstva, kojeg, kao i svi iskreni vjernici i dobri ljudi u Sandžaku i Srbiji, priželjkuje.

Poziv na povratak, koji je upućen odmetnutim imamima podrazumijeva da svako od njih pokaže spremnost bezuslovnog povratka Zajednici, vraćajući ono što je istupanjem iz nje oteo i suočavajući se sa posljedicama svojih postupaka, a Islamska zajednica je sa svojim čelnicima, ulemom i vjernicima u svim ranijim pojedinačnim slučajevima povratka pokazala svoju velikodušnost i spremnost na oprost, bez revanšizma, te integriranje onih koji su se vratili u sve aktivnosti Zajednice, uključujući i povjeravanje odgovornih emaneta i imenovanja na najviše funkcije u Zajednici.

Poziv na pomirenje upućen je vjernicima zavedenim od strane odmetnutih imama, koji su se međusobno udaljili, među kojima su prekinuti kontakti i obilasci, a podrazumijeva poziv na prekid slijeđenja i pružanja bilo koje vrste podrške pomenutim, kako bi se njihov povratak Zajednici ubrzao.

Istupi u javnost od strane odmetnutih pojedinaca ili grupa, koji svojim djelovanjem održavaju i produbljuju podjele, te njihovo licitiranje sa principima „pomirenja“, tendenciozni su i imaju za cilj skretanje pažnje javnosti sa sebe i prebacivanje odgovornosti na druge za ono što oni neće ili ne smiju da urade, a to ne žele priznati.

Islamska zajednica nije nikada pregovarala o uslovima povratka niti pomirenja sa onima koji su predvodili ili učestvovali u aktivnosti puča 2007. godine, ali svoja vrata nikada nije zatvorila onima koji su shvatili da su pogriješili i htjeli se pokajati, što je značajan broj imama iskoristio i vratio se, tako da ni danas neće pregovarati ni sa kim na način kako to žele aktuelni predvodnici kvazi organizacije koja je nastala na temeljima puča iz 2007. godine, čime žele sebe amnestirati odgovornosti za učinjeno i izjednačiti sa onima koji su Zajednicu branili svih proteklih godina, što se nikada ne može prihvatiti.

Tim povodom, Mešihat Islamske zajednice podsjeća sve službenike: imame, profesore odgojno-obrazovnih ustanova, muderrise, vjeroučitelje i sve iskrene vjernike da su svi ranije izrečeni stavovi Islamske zajednice i fetve najviših vjerskih autoriteta o zabrani obavljanja namaza za njima, te kontakata i komuniciranja, koji se mogu razumjeti kao vid odobravanja i prihvatanja onog što je nastalo na neuspjelom puču 2007. godine ili podrška pučistima, i dalje na snazi.

Islamska zajednica djeluje u skladu sa normativnim aktima donijetim na legalan i legitiman način, koja regulišu izbor i rad svih organa i čelnika. Njena vrata će ostati otvorena, a ruka predvodnika ispružena za sve iskrene i dobronamjerne koji su pogriješili, a žele se vratiti Zajednici i dobiti priliku da svoj dalji rad i djelovanje podrede općem dobru vjere i vjernika na našim prostorima.

 

Mešihat Islamske zajednice

About The Author

Related Posts