Mešihat Islamske zajednice u Srbiji obavještava džematlije da u nedjelju, 27. februara 2022., u akšam nastupa mubarek noć Lejletu-l-Miradž.
Ovo je noć u kojoj je Muhammed, a. s., uz Božiju pomoć uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine. Uzvišeni Allah dž.š. u Kur’anu kaže: “Hvaljen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali, – On, uistinu, sve čuje i sve vidi.” (El-Isra,1.)
Božiji Poslanik je te noći najprije putovao od Časnog Hrama u Mekki do džamije El-Aksa u Kudsi Šerifu, a potom je uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa ili još bliže Uzvišenom. Tu se Poslanik, a. s., susreo s nekim od ranijih poslanika, a razgovarao je i sa Uzvišenim Allahom bez posrednika. Tada su Vjerovjesniku, a.s., objavljena posljednja dva ajeta sure El-Bekare, naređeno obavljanje pet dnevnih namaza i podareno pravo šefaata. Muhammed, a.s., je na Miradžu vidio Džennet i Džehennem i njihove stanovnike. Vidio je druga znamenja koja su mu Allahovim dopuštenjem pokazana. Svaki vjenik nastoji da doživi miradž, svoje duhovno uzdignuće, koje će zapravo biti njegovo duhovno rađanje. I kao što je Vjerovjesnik, a.s., na Miradžu razgovarao s Allahom, dž.š., tako i svaki vjenik u namazu razgovara s Allahom i uzdiže se iznad ovog materijalnog svijeta u svijet Allahove blizine. Namaz je ujedno lijek za vjernička srca, najčvršća veza s dragim Bogom, ibadet koji donosi smirenost i radost vjernicima.

About The Author

Related Posts