Poštovana braćo i sestre, cijenjeni vjernici.

Ispraćamo mubarek Ramazan, mjesec posta, bogobojaznosti, Časnoga Kur'ana, zekata i sadakatu-l-fitra, dobročinstva i međusobnog potpomaganja, mjesec nauke, znanja i razmišljanja u ime Boga.

Krunu ramazanskog posta, Bajram i Šerif, dočekujemo dostojanstveno, savjesno i odgovorno, kako i priliči muslimanima, ne zaboravljajući svoje najmilije, rodbinu, komšije i prijatelje. Vjerničke duše su ushićene i ozarene nurom ovog velikog dana, ispunjene pokornošću Bogu, nalazeći mir, radost i sreću u vjeri i predanosti Allahovoj veličini.

 

Poštovani vjernici.

Ovaj Bajram dočekujemo između radosti i tuge. Radosni što smo uspješno i kvalitetno organizirali ramazanske aktivnosti, teravih namaze, kur'anske mukabele, vazove i predavanja, ramazanske hutbe i noćne namaze, akciju zekata i sadakatu-l-fitra, zajedničke iftare, sohbete i ramazanska druženja.

Žalosni što među nama ovog Ramazana nema nekih naših velikana, nama dragih ljudi, koji su bili i ostali simboli napretka i prosperiteta islama. Neka im dragi Allah udijeli Svoju milost i džennetske perivoje.

 

Braćo i sestre u islamu.

Ovo su dani oprosta i halaluka, pa pređimo preko hrđavih postupaka naše braće, komšija i prijatelja, oprostimo jedni drugima, otvorima naša srca i duše, ispružimo bratsku ruku pomirenja i udružimo naše snage na putu dobra i čestitosti, da mir i pravda zavladaju svugdje i na svakome mjestu.

Ramazanska škola nas je učila da čvrsto koračamo stazom istine, prepoznajući izvore i korijene smutnje, odlučno se boreći protiv ove opake bolesti koja često pogađa ne samo pojedince i porodice, već i čitavo društvo, pa i zajednicu u cjelini. Uzvišeni u Kur'anu poručuje: “Čuvajte se smutnje koja neće pogoditi samo one među vama koji su krivi.” (El Enfal, 25)

Povijest nam kazuje da smutnja i fitneluk, ako se na vrijeme ne zaustave i iskorijene, mogu nadmašiti po svom krajnjem ishodu i najveće zločine koje pamti čovječanstvo, jer “smutnja je gora od ubijanja…”, svjedoči nam Časni Kur'an. (El Bekara, 217)

 

Braćo i sestre.

Kao što je korona virus predstavljala mrklu noć nadvijenu nad čovječanstvom, tako i smutnja i neizvjesnost predstavljaju opasnost po naše vjerovanje i islamsko jedinstvo. Bogobojaznost i dobra djela su lijek i adekvatna terapija protiv smutnji i nereda. Teret grijeha sputava dušu, pomućuje razum, lomi volju i degeneriše svijest. Opasnom sindromu fitne, odnosno smutnje, vjernik se suprotstavlja iskrenim vjerovanjem, ibadetom, teubom, istigfarom, sadakom i dovom.

“Čovjek je uistinu stvoren malodušan: kada ga nevolja snađe – brižan je, a kada mu je dobro – nepristupačan je.” (El-Mearidž, 19-20)

Mnoštvo je faktora koji su kod savremenog čovjeka oblikovali takvu svijest i izgradili krajnje oportunistički odnos prema svijetu i životu, a jedan od glavnih uzroka svakako je nevjerovanje i udaljenost od Allahove upute.

Čovjek dvadeset i prvog stoljeća obmanut je svojim ogromnim znanstvenim uspjehom i tehnološkim napretkom i mogućnostima, toliko da je ubijeđen da mu niko ništa ne može i da je u stanju ukrotiti prirodu i odbraniti se od svih nedaća i iskušenja. On je umislio da je gospodar Zemlje i da on posjeduje ključeve njenih tajni i riznica.

Međutim, Milostivi Allah, s vremena na vrijeme, pored nebrojenih mogućnosti koje mu je dao da spozna istinu i suštinu života, na poseban način podučava čovjeka kroz neposrednu životnu lekciju, ne bi li otvorio oči i konačno spoznao pravu istinu o sebi koja glasi: “Uistinu je čovjek stvoren slabim.” (En-Nisa, 28)

Ramazanski ibadeti ojačali su naše vjerovanje, učvrstili naše korake na putu istine, zbili i ujedinili naše safove, oživjeli snagu i veličinu naše Zajednice i čitavog islamskog Ummeta.

Bajram je prilika da čujemo i posvjedočimo riječi Uzvišenog Gospodara, koji nas poziva: “Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte.” (Ali Imran, 103)

S posebnim željama da ovaj blagdan provedete u radosti, ličnoj i porodičnoj sreći, te lijepom raspoloženju, svim pripadnicima islama u Republici Srbiji, Sandžaku i dijaspori

 

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

About The Author

Related Posts