U ponedjeljak, 03.10. 2022. godine, u amfiteatru Fakulteta za islamske studije održan je skup u povodu obilježavanja 15 godina od agresije na Islamsku zajednicu i neuspjelog puča, koji se desio 3. oktobra 2007. godine.

Skupu su pored rukovodilaca ustanova Islamske zajednice, službenika, glavnih imama i imama sandžačkih medžlisa prisustvovali čelnici Mešihata:  predsjednik i glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić, zamjenik predsjednika i muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, sandžački muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević, muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović, te predsjednik Sabora dr. Enver ef. Gicić.

Skup je započeo obraćanjem zamjenika predsjednika Mešihata, muftije dr. Plojovića, koji je tokom svog izlaganja evocirao sjećanja na najteže momente i izazove sa kojima se Zajednica susrela od kraja Ramazana 2007. godine, pa sve danas, visoke cijene koja je podnijeta i ogromne požrtvovanosti njene uleme i džematlija kako bi se sačuvala sloboda Zajednice i njena autonomnost, kao i čast vjernika i uleme. Posebnu zahvalnost i poštovanje je izrazio svima koji su na bilo koji način doprineli odbrani IZ-e, a posebno onima koji su predvodili odbranu, na čelu sa rahmetli muftijom, akademikom Muamer ef. Zukorlićem, kome je u znak sjećanja i zahvalnosti proučena Fatiha.

Potom su uslijedila izlaganja sandžačkih glavnih imama: dr. Enver ef. Omerovića, Vahjudin ef. Ćosovića, Berin ef. Ljajića i msc. Harun ef. Eminagića, muftije novosadskog Hasanovića, muftije sandžačkog hfz. Kujevića, koji su govorili o posljedicama i efektima neuspjelog puča, aktuelnom stanju i izazovima na prostoru muftijstava i medžlisa.

Prisutnima se na kraju obratio predsjednik Mešihata i glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je govorio o 15 godina agresije na Zajednicu i iskrenoj odlučnosti da se ona odbrani, koja je rezultirala Allahovom milošću i Njegovom pomoći.

Kazao je da odlučnost Zajednice da sačuva svoju slobodu danas, 15 godina nakon agresije, nije ništa manja nego što je bila u vrijeme udara na nju, da su safovi Zajednice i njene uleme danas čistiji, zbijeniji i jači nego što su bili tada i da ne postoji nikakva cijena u pogledu kompromisa na račun ostvarene slobode, časti i dostojanstva uleme i vjernika koji su podignuti na visoki nivo. Također, naglasio je da će o budućnosti Zajednice i rješenjima koja se tiču nje odlučivati isključivo najviši organi Zajednice i njeni čelnici. Muftija Dudić je pozvao svoje saradnike, čelnike ustanova i službenike, ulemu, aktiviste, džematlije i sve vjernike da budno čuvaju Zajednicu, da joj doprinose i štite je kroz međusobno uvažavanje, savjetovanje i institucionalno djelovanje, zaključivši da je Islamska zajednica naš najveći emanet koji moramo sačuvati po svaku cijenu, jer od budućnosti Zajednice ovisi i naša budućnost na ovim prostorima. Predsjednik Mešihata je ponovio da su vrata Islamske zajednice još uvijek otvorena za sve one koji su je napustili i shvatili pogubnost svojih postupaka, te da u Zajednici ima dovoljno mjesta za sve iskrene i dobronamjerne, koji žele dati svoj doprinos čuvanju Allahove vjere i uzdizanju Njegove riječi.

Skup je završen dovom koju je proučio direktor Medrese hfz. Adnan ef. Dupljak.

About The Author

Related Posts