U nedjelju, 18.06.2023. godine, na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru upriličena je završna Mektebska akademija, na kojoj su učestvovali polaznici mekteba iz 50 džamija sa svojim imamima i muallimima sa prostora Medzlisa IZ-e Novi Pazar.
Pored imama i rukovodstva Novopazarskog medžlisa, akademiji je prisustvovao predsjednik Mešihata i glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić, kao i zamjenik predsjednika Mešihata i rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe muftija dr. Rešad ef. Plojović.
Nakon prigodnog programa u izvedbi mekteblija, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa dr. Enver ef. Omerović, koji je ukazao na značaj koji se sa nivoa Medžlisa i svih imama poklanja mektebskoj pouci, naglasivši da je tokom protekle mektebske godine nastavu pohađalo više od 1500 polaznika. Rukovodilac VP službe muftija Plojović zaključio je da je ulaganje u mektebe ulaganje u bolju budućnost, čega je Islamska zajednica svjesna, te iz tog razloga iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate na ovom polju.
Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić čestitao je svim polaznicima mekteba, njihovim roditeljima, imamima i rukovodstvu Medžlisa na ostvarenom rezultatu, uz upozorenje roditeljima da vode računa o svom najvećem bogatstvu i emanetu, tj. svojoj djeci, kome ih povjeravaju i prepuštaju na učenje, jer postoje pojedinci, kao i različite tzv. da’vetske i humanitarne organizacije koje paralelno djeluju, u raznim improvizovanim prostorima: garažama, šupama, lokalima itd., a koji žele zauzeti mjesto džamije i Islamske zajednice, što je opasno i može, ukoliko se blagovremeno ne spriječi, imati nesagledive štetne posljedice, kako na djecu, njihovu porodicu, tako i Zajednicu.
Skup je okončan dovom, koju je proučio imam mr. Asmir ef. Cenovršanin.

About The Author

Related Posts