U utorak 03.10.2023. godine nakon akšam namaza u amfiteatru Fakulteta za islamske studije upriličen je skup sjećanja povodom 16 godina od agresije na Islamsku zajednicu i pokušaja puča, kojeg je izvršila grupa nezadovoljnih sandžačkih imama, potpomognuta lokalnom vlašću i aktivistima Sulejmana Ugljanina, državnim režimom Vojislava Koštunice, policijsko-obavještajnim strukturama i lokalnim kriminalno-tajkunskim faktorima.
O dešavanjima u oktobru 2007. godine, ali i svim drugim koji su uslijedili nakon toga tokom 16 godina trajanja agresije, govorili su predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad-ef. Plojović, glavni imam Medžlisa IZ-e Prijepolje Aref-ef. Duraković, Ramiz-ef. Hamidović i Fahrudin-ef. Ćosović
U svom izlaganju predsjednik Mešihata je zaključio da je Zajednica stabilna, da korača sigurnim koracima, da je nastavljen njen razvoj i napredak i da se nalazi na onom mjestu na kojem je i bila, sa svojim narodom i u službi istine, tj. vjere i Allahove riječi. Zahvalivši svima iz reda uleme i naroda koji su doprinijeli njenoj odbrani 2007. godine, ali i onima koji je nakon toga, sve do danas, budno čuvaju i svojim zalaganjem unapređuju njen rad.
Tim povodom, dodijeljena su i priznanja zaslužnima na terenu iz reda službenika Zajednice i džematlija za odbranu Islamske zajednice u prvim danima agresije.
Skup je okončan dovom koju je proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević.