Nakon obavljene dženaze ubijenim Bošnjacima Sjeverina i podne namaza u Hasan-aginoj džamiji, 22.10.2022. godine, u Medžlisu IZ-e Priboj održan je sastanak reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića i predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji sa muftijama, čelnicima ustanova IZ-e, glavnim imamima i predsjednicima sandžačkih medžlisa.

Nakon uvodne riječi pribojskog glavnog imama msc. Harun ef. Eminagića i obraćanja predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića, prisutnoj ulemi obratio se reis Kavazović, ukazavši na tri najvažnije odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice: mekteb kao temelj identiteta muslimana, medresu kao zalog za budućnost naročito ženskog naraštaja i islamski fakultet kao ustanovu za obezbjeđivanje savremenih kadrova koji će biti u službi muslimanima svog vremena i Islamske zajednice.

U svom obraćanju, vrhovni poglavar naglasio je opasnost od fitne u vremenima smutnje, podsjetivši na instituciju Šure – dogovaranja, koju je uspostavio Poslanik a.s, te važnost jačanja institucije Islamske zajednice, kao i na to da se moramo okrenuti budućnosti, ostavivši vrata otvorenim onima koji su napustili Zajednicu da se mogu u nju vratiti.
Takađe, Reisu-l-ulema je odao priznanje predsjedniku Mešihata i ulemi Sandžaka na ostvarenim rezultatima na polju odgojno-obrazovnog i da’vetskog djelovanja, kao i jačanja institucionalnog djelovanja, te očuvanja jedinstva Islamske zajednice.

About The Author

Related Posts