U srijedu, 04.05.2022. godine, upriličena je svečana akademija u povodu 20 godina od osnivanja i rada Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru uz dodjelu diploma.

Svečanoj akademiji su, pored kolektiva, uprave, profesora i studenata Univerziteta, prisustvovale brojne delegacije iz političkog, kulturnog i javnog života, među kojima i visoka delegacija Islamske zajednice u Srbiji predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

U svom obraćanju muftija Dudić je naglasio da je Univerzitet nastao kao plod plemenite ideje i truda vizionara rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića i grupe ljudi koji su vjerovali Muftiji, uz razumijevanje i podršku tadašnjeg predsjednika Vlade pokojnog premijera Zorana Đinđića.

Muftija Dudić je zahvalio svima koji su svih proteklih godina podizali Univerzitet i doprinijeli njegovom razvoju, ukazujući da svi oni imaju razloga za zadovoljstvo ostvarenim rezultatima.

Na kraju svog obraćanja predsjednik Mešihata je uputio čestitku upravi Univerziteta i timu koji je radio na pripremi dokumentacije za akreditaciju studijskih programa na ostvarenim rezultatima po tom pitanju, te zahvalio studentima i njihovim roditeljima na povjerenju koje su imali prema Internacionalnom univerzitetu u najtežim vremenima, čestitajući svima ovaj veliki jubilej.

Po završetku svog obraćanja muftija Dudić je prisutne pozvao da se učenjem Fatihe i minutom ćutanja sjete osnivača Univerziteta i najzaslužnijeg za njegov razvoj, rahmetli muftije akademika Muamera Zukorlića.