Na redovnoj sjednici Mešihata IZ-e u Srbiji, održanoj 06.06.2022. godine, usvojen je Izvještaj o ramazanskim aktivnostima, kao i Izvještaj o akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.
Tom prilikom, konstatovano je da su sve ramazanske aktivnosti na terenu realizirane po planu Vjersko-prosvjetne službe i u skladu sa smjernicama sa predramazanskih savjetovanja održanih po medžlisima, zašta članovi Mešihata odaju puno priznanje ulemi i rukovodstvu Islamske zajednice na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.
Nakon podnijetog Izvještaja o akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, koja je značajno premašila prošlogodišnju rekordnu godinu, izražena je zahvalnost džematlijama na povjerenju i podršci Islamskoj zajednici i njenim aktivnostima.
Na sjednici je donijeta odluka o imenovanju muftije dr. Rešad ef. Plojovića na funkciju zamjenika predsjednika Mešihata, verificirana odluka o imenovanju dr. Admira Muratovića na mjesto rukovodioca Uprave za obrazovanje, raspisan konkurs za direktora Medrese Gazi Isa-beg, te formiran Upravni odbor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta za čijeg predsjednika je izabran msc. Harun ef. Eminagić.
Također, verificirana su četiri nova uvakufljenja na području medžlisa Novi Pazar i Sjenica ukupne površine oko 100 ari.
Na sjednici je podnijet izvještaj o problemima u vezi ovogodišnje organizacije hadža koji su posljedica novih odluka Ministarstva za hadž Saudijske Arabije, te utvrđena cijena kurbana.
Na kraju, Mešihat je najoštrije osudio medijsku hajku na autoritet rahmetli muftije akademika Muamer ef. Zukorlića, kao i Islamsku zajednicu i predsjednika Mešihata, predvođenu dnevnim listom Kurir u kojoj su učestvovali i pojedini lokalni portali, dajući punu podršku rukovodstvu Islamske zajednice u očuvanju i jačanju Zajednice i njenog jedinstva.

About The Author

Related Posts