Bismillahirrahmanirrahim! El hamdu lillahi Rabil alemin, ve sselatu ve sselamu ala sjjidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi edžmein

 

‘’ I reci: Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici…’’ (Kur’an)

Poštovani predsjedniče Sabora dr. Enver ef. Giciću, uvaženi sabornici, cijenjena ulemo, esselamu alejkum i dobrodošli na prvo zasijedanje Sabora IZ-e u Srbiji, nakon preseljenja na ahiret rahmetli Muftije Muamer ef. Zukorlića, vizionara i utemeljivača moderne Islamske zajednice, a koja je postala prepoznatljiva paradigma među muslimanskim zajednicama na Balkana, pa i šire. Molim Svevišnjeg Allaha da ga obaspe džennetskim blagodatima i uvrsti ga među svoje odabrane robove, a za njegovu plemenitu dušu lillahi teala – el Fatiha.

Poštovana braćo, Allah dž.š. se kune vremenom, a ono je velika Allahova blagodat, koja nas opminje i podsjeća na prolaznost ovoga svijeta i svega što je na njemu. Mi, ako Bogda, uveliko vršimo pripreme za obeležavanje 30 godina uspješnog rada Islamske zajednice, zaokruživši temeljnu etapu njenog razvoja. Iza nas su mnogi već ostvareni projekti čije smo plodove proteklih decenija mogli okusiti i uvjeriti se u njihov kvalitet.

S ponosom ističem: 30 godina plodonosnog rada Gazi Isa-beg medrese, 30 godina rada i afirmacije izdavačke djelatnosti, 25 godina kontinuiranog izlaska Glasa Islama, 25 godina uspješnog rada predškolske ustanove ,,Revda”, 20 godina afirmativnog djelovanja i rada Fakulteta za islamske studije. 10 godina od osnivanja Škole Kur'ana časnoga, koja uspješno promoviše Allahovo svjetlo u Sandžaku putem mlade generacije hafiza – čuvara Allahove knjige.

Sve ovo pobrojano, ovaj ogromni trud koji je uložen na Božijem putu, a u okviru Islamske zajednice i njenih ustanova, predstavlja naš zajednički uspjeh i pobjedu. Svjedočenjem ovih značajnih jubileja i godišnjica uspješnog funkcionisanja i rada, Islamska zajednica je zaokružila svoju strukturu i potvrdila zrelost i dostojanstvo da nosi emanet predvodnika Islama i muslimana koji joj je povjeren.

Poštovana braćo, uvaženi sabornici,

Misija i vizija Islamske zajednice je, kroz uspješno i kvalitetno organizovanje njenih institucija, službi i ustanova, da postanevidljiva i respektabilna u javnosti, među pripadnicima Islama, pa i šire, u čemu je i uspjela. I pored negativne kampanje od strane nekih ,,paradžemata” i nevladinih organizacija, prikupljanje Zekata i sadekatul-fitra je bilo najuspješnije u odnosu na proteklih 28 godina, od kada se ova akcija organizovano sprovodi u okrilju Mešihata Islamkse zajednice. Slično je i sa akcijom klanja kurbana, gdje smo nadmašili prijašnje rekorde. Organizacija hadža je bila odložena zbog pandemije ”kovoda 19” i nije se realizovala u prethodne dvije godine zbogobjektivnih razloga. Vjerujemo da će od ove godine i organizacija hadža biti naša redovna aktivnost, a sa umrom smo već otpočeli kroz neliko organizovanih odlazaka.

Uvaženi prisutni, cijenjena ulemo,

Kao što znate, prošlog mjeseca je održana proširena sjednica Mešihata, na kojoj su usvojeni izvještaji o radu ustanova, udruženja, službi i medžlisa IZ-e u Srbiji, te na osnovu kojih se moglo zaključiti da je prethodna godina bila uspješna i berićetna, obeležena visokom dinamikom aktivnosti i događaja, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom nivou. Ipak, uvijek se može još bolje i snažnije, i mi to očekujemo od svih nas u okviru Islamske zajednice, da ostvarujemo iz dana u dan bolje rezultate na ličnom i institucionalnom planu. Dakle, kvantitativno smo zaokružili planiranu mapu našeg razvojnog puta, sada je potrebno raditi na obnovi kvaliteta i postavljanju standarda koje ćemo poštovati i koji će nam biti mjera vlastitog uspjeha. To bi konkretno značilo da imamo dovoljno raznovrsnog materijala za zidanje kuće, te sada treba sa stručnim i kvalifikovanim majstorima finalizirati radove na našoj kući, kako bi bila svima privlačna, udobna, komotna za sve dobronamjerne i čestite stanare, a koji će se o njoj predano i stalno brinuti i uljepšavati je.

Jedinstvo muslimana, u mišljenju, govoru, radu i djelovanju je naš put i mi pozivamo svu dobronamjernu braću, pripadnike Islama, da budemo čvrsti i jedinstveni, baš onako kako kaže Uzvišeni: ”Svi se čvrsto držite Allahova užeta, i nikako se ne razjedinjujte”. Ovo je univerzalna kur'anska poruka za muslimane obavezujućeg karaktera, bez obzira na mjesto, vrijeme, boju kože, nacionalnu pripadnost ili profesiju.

U tom smislu, obaveza sviju nas koji radimo i djelujemo u okviru islamske zajednice, posebno odgovornih ljudi koji se nalaze na čelu ustanova i organa naše institucije, uključujući i vas sabornike, jeste da aktivno promovišemo jedinstvo ,,muslimanskog Ummeta”, kroz iskrene i plemenite međuljudske odnose. Nama je spas i berićet u zajedništvu, međusobnom uvažavanju i potpomaganju, a nikao u svađi,  netrpeljivosti i mimoilaženju, kako kaže Uzvišeni Allah u časnome Kur'anu: ” Potpomažite se u dobročinstvi i čestitosti, a ne podpomažite se u grijehu i neprijateljstvu.”

I ovm prilikom pozivam sve one koji su se udaljili i odmetnuli od svoje jedindtvene Islamske zajednice, da se vrate u njeno okrilje, pod jedan zajednički kišobran, te da zajedno otvorimo novu stranicu postizanja novih uspjeha u duhu bratskih odnosa, istinskog povjerenja i uvažavanja.

Islamska zajednica sa svom svojom ulemom, njenim predvodnicima i vjernicima u cjelini, je postala i ostala, i to s punim pravom, ogledalo kroz koje se posmatra i vrednuje  naše stanje i prilike, posmatra naša perspektiva u budućnosti, te se očekuje da upravo, ona bude oslonac i bedem svih muslimana u Republici Srbiji i Sandžaku.

Stoga Vam želim, poštovana braćo, uvaženi sabornici uspješan i hairli rad današnjeg zasijedanja, sa željom da donesemo zajedničke zaključke  i uputimo korisne smjernice o našem budućem zajedničkom radu. Molim Dragog Allaha da nas pomogne na tom putu.

Esselamu alejkum.

About The Author

Related Posts