Na 30. godišnjicu od otmice i zločina u Sjeverinu, 22.10.2022. godine, u kompleksu Spomen obilježja klanjana je dženaza u odsustvu za 17 otetih i ubijenih Bošnjaka Sjeverina čija tijela nisu još uvijek pronađena. Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović.

Skup je otpočeo učenjem sure Jasin uz prisustvo najviših predstavnika Islamske zakednice u BiH i Mešihata IZ-e u Srbiji predvođenih muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem.

Omer ef. Hodžiċ, predsjednik Organizacionog odbora, predstavnik i član porodica žrtava, podsjetio je da 30 godina porodice proživljavaju najtežu bol, agoniju i nepravdu.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Priboj Harun ef. Eminagiċ zahvalio se reisu Kavazoviċu na dolasku, muftiji Dudiċu na svemu što je učinio i čini u borbi za istinu, svim muftijama i imamima.

Predsjednik Mešihata muftija Dudiċ podsjetio je na događaj od prije 25 godina kada je Omer Hodziċ kao učenik Medrese pisao rad na prijemnom ispitu u Medresi iz bosanskog jezika na zadatu temu pitajuċi kad ċe mu se otac vratiti.
“Sve što je učinjeno neċe nas natjerati na pogrešan potez, na mržnju i osvetu. Očekujemo od svih bošnjačkih i srpskih političara da ulože dodatno napora da se nađu ubijeni, da se pravda zadovolji, porodice otetih i ubijenih ispoštuju i prema njima ispune sva prava, te da se nigdje nikome ne desi ovo što se desilo u Sjeverinu. Od vrha države i predsjednika očekujemo da pomognu porodicama i rasvijetli istina i pronađu počinioci. Klanjanje dženaze naš je dug prema otetim Bošnjacima – šehidima”, rekao je, između ostalog, muftija Dudić.

Reisu-l-ulema Kavazović istakao je da nema sumnje da ċe svi biti izvedeni pred sud gdje se neċe moći opravdati.

“Nasilnici su najgora stvorenja. Treba da budu proganjani, sankcionirani i javno osuđeni, ne slavljeni i veličani. Od svih to zahtijevamo. Nismo ovdje da bismo nekog proklinjali već da se sjetimo šehida i izrazimo poštovanje. Ovdje smo i da kažemo njihovim bližnjima da nisu sami u boli. Ovdje smo i radi onih koji su možda mogli spriječiti zločince i zločin, a nisu, s nadom da se takav odnos vlasti nikada u budućnosti ne ponovi na ovim prostorima. Ovo je naš zajednički prostor, te naš odnos treba da ispunjava uvažavanje i da ni za koga nije tijesno”, poruka je, između ostalog, reisa Kavazoviċa.

Nakon čitanja imena svirepo ubijenih šehida, klanjana je dženaza u odsustvu. Odatle je, simbolično, u Mioču s mjesta odakle su žrtve odvedene iz autobusa s mosta u Lim spušteno 19 ruža.

About The Author

Related Posts