Dana 28.11.2021. godine, u naselju Svojbor upriličeno je postavljanje kamena temeljca za izgradnju džamije. Skupu su prisustvovale brojne delegacije iz regiona i delegacija iz Kuvajta. Program je započeo učenjem odlomka iz Kur’ana časnog kojeg je proučio Ammar ef. Nuhambašić. Skupu su se obratili glavni imam medžlisa Novi Pazar dr. Enver ef. Omerović koji je između ostalog kazao “Uistinu smo danas počašćeni što smo dio ovoga projekta. Džamije se grade u svim krajevima našeg Sandžaka i Srbije.
Danas je veliki dan za ovo naselje i za čitav grad.
Ova džamija će biti srce i duša ovog našeg naselja, simbol našeg postojanja, ali i mira te suživota sa svim dobronamjernim ljudima.”Također, skupu se obratio i dugogodišnji rukovodioc vjersko-prosvjetne službe Rijasata u BiH te eminentni predavač i daija mr. Muharem ef. Omerdić koji je između ostalog kazao “Da naši saffovi moraju biti pravi i da ne smijemo dozvoliti da ih bilo ko krivi”. Skupu se obratio i predsjednik Mešihata i glavni muftija Mevlud ef. Dudić koji je u svom jako nadahnutom govoru kazao “Mi generacija pobjede te otvoreno pružano ruku pomirenja svakom onome koji se pokaje i vrati u legalne tokove Islamske zajednice”.

Taman kad smo pomislili da nemamo ovdje gdje praviti džamiju, Allah dž.š. pošalje džematliju da kaže kako će uvakufiti svoj plac. Zajednica ima svoje vakife, vjernike, džematlije. Kako da ne budemo radosni i veseli i ubrzamo rad. Uvakufio se plac tamo gdje treba, u Islamsku zajednicu. U drugoj fazi kada je treba početi graditi, Allah dž.š. opet pošalje porodicu. Vjerujem da su ovi naši vakifi i njihove porodice najsretniji jer je džamija koju ćemo praviti Allahova dž.š. kuća. Nema opuštanja već živjeti između straha i nade s vjerom u Allaha dž.š. dostojanstveno, hrabro, podignute glave s ispruženom rukom da napravimo historijsko pomirenje među svim ljudima, čak i onima koji su izdali Islamsku zajednicu. Moja ispružena ruka je svima da ne kažu da smo zatvoreni. Niti smo bili niti ćemo biti, a ono što radimo u skladu je s normativnim aktima – naglasio je, između ostalog, muftija Dudić.

Na samom kraju dovu je proučio muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević.