U srijedu 20.01.2021. godine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović uručio je zahvalnice imamima džemata i glavnim imamima medžlisa Islamske zajednice u kojima je prikupljeno najviše zekata i sadekatu-l-fitra u 2020. godini, odajući priznanje njihovim džematlijama za povjerenje u Islamsku zajednicu.

U svom obraćanju imamima Reisu-l-ulema je istakao kako je zekat imovinsko-socijalni temelj islama i ocijenio da svijest naših ljudi u vezi sa zekatom raste, te da su iz godine u godinu rezultati sve bolji. Dodao je da se svijest ne razvija sama od sebe, već da su važan faktor tog razvoja upravo imami.

„Vašim trudom i zalaganjem islam na ovim prostorima postaje stabilniji, snažniji, može pokazati više humanosti, doprinositi kulturnom uzdizanju, socijalnom zbrinjavanju i biti uključen u mnoge pozitivne društvene procese“ – poručio je Reisu-l-ulema.

Osvrnuo se i na djelovanje Huseina-ef. Đoze u oživljavanju ovog Božijeg propisa kod ljudi, rekavši da njegov obnoviteljski duh i danas lebdi nad zajednicom muslimana.

„Njegova vizija je bila da muslimani ovih prostora trebaju svoje biće utemeljiti na univerzalnim vrijednostima islama i svim pozitivnim vrijednostima do kojih je čovječanstvo došlo u svom razvoju. No, nama – ulemi valja znati da će veliki ljudi, iz naše bliže i dalje prošlosti, biti uvijek iznova izloženi sudu zlonamjernih ljudi, sudu koji kada se jednom uspostavi s njihovim zlim nakanama, nikada se ne okončava. Tako je i sa rahmetli Husein-ef. Đozom, Mehmed-ef. Handžićem, Kasim-ef. Dobračom, hafiz Muhamed-ef. Pandžom i mnogim drugim. Na to moramo računati“ – poručio je Reisu-l-ulema.

Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, organizator skupa, poručio je: „Ovim prijemom želimo zahvaliti svim imamima Islamske zajednice i poslati poruku njihovim džematlijama da cijenimo to što pomažu Bejtu-l-mal, što jačaju Islamsku zajednicu i što nam pomažu da u ovom teškom vremenu prebrodimo sve poteškoće koje su pred nama.“

Svečanosti i dodjeli zahvalnica prisustvovali su imami sa prostora svih muftijstava u Bosni, imami sa prostora Islamske zajednice u Srbiji, kao i jedan broj imama iz dijaspore.

Ispred Mešihata Islamske zajednice u Srbiji priznanje i zahvalnicu za ostvarene najbolje rezultate dobili su glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar dr. Enver-ef. Omerović, kao i imami: Idris-ef. Beširović – imam Pašine džamije,  Harun-ef. Demirović – imam džamije u Šutenovcu, hfz. Adnan-ef. Dupljak – imam Nur džamije. Zahvalnicu za ostvarene rezultate u prikupljanju zekata na poljoprivredne proizvode dobio je imam Medžlisa IZ-e Prijepolje Alen-ef. Duraković.

U izjavi za RTV Bir, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe dr. Rešad-ef. Plojović zahvalio je Reisu-l-ulemi i Uredu za zekat na pažnji koja se pridaje imamima koji ostvaruju najbolje rezultate i omogućuju Islamskoj zajednici i njenim ustanovama da normalno funkcionišu i unapređuju svoj rad. Izrazio je zadovoljstvo da je Rijaset prepoznao trud imama sa cijelog prostora Islamske zajednice, te da su ove godine obuhvaćeni i imami sa prostora Sandžaka, koji su u prošloj godini, ali i nekoliko godina unazad, ostvarili najbolje rezultate, ističući da su ovakvi skupovi i pažnja rukovodstva Islamske zajednice prema zaslužnim službenicima najbolja satisfakcija i zahvalnost za njihov trud kojeg ulažu za dobro zajednice i džemata.

Informativna služba Mešihata

      

About The Author

Related Posts