U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muftijstva sandžačkog i Medžlisa IZ-e Novi Pazar, u naselju Svojbor otvorena je džamija „Hadži Halit i hadži Zekija“, 70. džamija na prostoru Novog Pazara.

Svečanost je počela ajetima Kur’ana Časnog koje je proučio Ammar ef. Nuhambašić, nakon čega su se prisutnima obratili novopazarski glavni imam dr. Enver ef. Omerović i predsjednik Medžlisa IZ-e Novi Pazar Enes ef. Ibrović.

Direktor vakufske direkcije muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević poručio je prisutnima da su džamije najvažnije institucije, a zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović istakao da bi sve ovo bilo nemoguće raditi i graditi ukoliko ne bi bilo Islamske zajednice.

Ova džamija je otvorena za sve vjernike da napajaju svoju dušu, poručio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

“Veliki je ovo dan i radostan trenutak. Allah nas je pogledao i sa lijepim vremenom da u duhu Njegova raziluka proučimo dovu baš onako kako smo i krenuli prije malo više od godinu dana. Kada je iskren nijet Allah sva vrata otvara, sve prepreke uklanja i učini da to s lahkoćom sve bude i evo i ovaj današnji dan i ovaj trenutak govori o tome. Neki roditelji ostavljaju svojoj djeci kule i gradove, vile i zgrade i ogromna bogatstva, pa poslije njihove smrti vade oči jedni drugima. A baš kako i naša prelijepa vjera to i zahtjeva, tako se i sav proces od uvakufljenja ovog zemljišta, pa do današnjeg dana odvijao u najboljem redu. Danas zvanično obznanjujemo da će ova džamija biti u sistemu Islamske zajednice, što je vrlo bitno, jer sve ima svoj red. Sa današnjim danom ova ljepotica se pridružuje ostalim Allahovim kućama koje su u sistemu Islamske zajednice. Nije divlja džamija, već džamija sa šeriatskim legitimitetom. Islamska zajednica danas obznanjuje da ima sertificiranog imama u ovoj džamiji, imama koji ima dekret, a samo je ispravno klanjati za imamom sa dekretom.”

Vakifima su uručene zahvalnice i hedije, a dovu je na kraju proučio direktor Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić.

About The Author

Related Posts