U subotu 08.10. 2022. god. nastavljeno je održavanje manifestacije “Selam ya Resulallah” u Tutinu, gdje je nakon akšam namaza u Centralnoj džamiji upriličen prigodan mevludski program u izvedbi hora imama iz Priboja i imama domaćina iz Tutina. Prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Tutin Vahjudin ef. Ćosović, mr. Harun ef. Eminagić – pribojski glavni imam i dr. Enver ef. Omerović – glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar.

O životu Allahovog Poslanika, potrebi povratka njegovom sunnetu i važnosti ispravnog razumijevanja kazivao je zamjenik predsjednika Mešihata, muftija dr. Rešad ef. Plojović.

U nedjelju 9. oktobra, manifestacija je upriličena u novopazarskoj Ferhadija džamiji, gdje su se učenjem Kur'ana, izvedbom salevata, kasida o Resulullahu, tekbira i odlomaka iz Mevluda predstavili članovi hora imama Medžlisa IZ-e Novi Pazar.

Prisutne džematlije u ime domaćina poselamio je glavni imam Medžlisa dr. Enver ef. Omerović. Priliku da prenese selame imama i džematlija iz Tutina dobio je i Vahjudin ef. Ćosović, glavni imam Medžlisa IZ-e Tutin.

Gost predavač bio je izaslanik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović, koji je govorio o Mevludu kao posebnom da’vetskom projektu uz koji su stasale brojne generacije muslimana na našim prostorima, naglasivši da su nerazumijevanje prilika i okolnosti, kao i površnost u razumijevanju vjere i sunneta Allahovog Poslanika razlozi da pojedini pripadnici islama, te određeni “šejhovi” i njihovi sljedbenici, imaju negativan stav u pogledu Mevluda. Muftija Plojović je pozvao sve vjernike da iščitavaju i slušaju mevludske spjevove različitih autora, te da je to izuzetna prilika da se na zanimljiv, lahak i upečatljiv način nauči što više o Allahovom Poslaniku, najljepšem uzoru pravovjernih. Govorio je o važnosti čestog donošenja salevata na Allahovog Poslanika, jer je to naredba Uzvišenog Allaha, Koji sa Svojim melekima donosi salevat na Svog Miljienika. To je način da se oslobodimo naših grijeha, zaslužimo veće deredže kod Allaha, dobijemo zaštitu od siromoštva, riješimo se svojih problema i dunjaličkih briga, te zaslužimo Allahov blagoslov i bereket, kao i šefa’at Resulullaha na Sudnjem danu.

Dovu nakon svečanosti proučio je mr. Muhedin ef. Latifović, profesor Medrese Gazi Isa-beg.

About The Author

Related Posts