U povodu dolaska mjeseca Rebiu-l-evela Mešihat IZ-e u Srbiji i  Medžlis IZ-e Novi Pazar organiziraju takmičenje za mekteblije pod nazivom „Upoznaj Poslanika s..a.v.s.“.

Glavni imam novopazarskog Medžlisa istakao važnosti mjeseca Rebiu-l-evela, naglašavajući da su se u tom mjesecu desili događaji koji su vezani za život Božijeg Poslanika s.a.v.s.. U mjesecu Rebiu-l-evelu desio se pohod na Bevat, pohod na Safvan kao i pohod na pleme Beni-Nadir.

„U mjesecu Rebiu-l-evelu muslimani se prisjećaju na dan rođenja Poslanika s.a.v.s., naravno sa dolaskom Muhammeda a.s. desile su se i neke druge stvari koje ukazuju na posebnost ovog mjeseca, naprimjer to što su se sa rođenjem Muhammeda s.a.v.s desila neka čuda u svijetu kao što je to da se ugasila vatra koja je godinama  bila obožavana od strane obožavaoca vatre, također desilo se da su se neke crkve po svijetu porušile i tako niz događaja učinilo to bude zaista jedan čudan događaj koji se desio i baš upravo zbog toga vjernici žele da obilježe ovaj dan jer se upravo u ovom mjesecu rodio Muhammed a.s.“ istakao dr. Omerović.

Iz svakog džemata će učestvovati po 3 učenika, a nakon kviza će za prisutne biti organiziran prigodan program.

„Ono što odvaja ovaj program ove godine i što je jedna novina jeste takmičenje gdje će učešće uzeti naše mekteblije, naravno svi imami će biti primorani da nam dostave imena 3 učenika koja će učestvovati. Smatramo i mislimo da ćemo ako Bog da imati negdje oko 120 djece koja će uzeti učešće i takmičiti se u kvizu iz sire Poslanika s.a.v.s.. Mi smo kao Medžlis pripremili prigodne poklone koji će biti podijeljeni kako djeci tako i imamima.“

Takmičenje će se održati u subotu u Hadži Mehovoj džamiji sa početkom u 10h. Glavni imam novopazarskog Medžlisa pozvao je sve džematlije da dođu i prisustvuju sa svojom djecom i na taj način svoju djecu podstaknu da uče o islamu kao i da saznaju kakav je bio Božiji Poslanik s.a.v.s.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA 

About The Author

Related Posts