Imam: Munir-ef. Bejtović

Džamija u Jukovači nalazi se na desetom kilometru magistralnog puta Novi Pazar-Ribariće.

U ovom selu su se do 1988. godine teravih namaz i vjerska pouka obavljali u privatnim kućama. Zbog migracije i povećanja broja stanovnika ovog naselja, javila se potreba za većim prostorom za pomenute svrhe, pa su džematlije donijele odluku o izgradnji mekteba. Plac za izgradnju uvakufili su hadži Ljutvo i Ismet Dervišević, a vrijedni džematlije su napornim radom sagradili mekteb. Nakon nekoliko godina, zbog stalnog doseljavanja stanovništva, ponovo se javlja potreba za većim prostorom, odnosno džamijom. Ona je sagrađena u rekordnom roku, jer su džematlije ponovo napornim radom i svojim sredstvima požrtvovano gradili i sagradili ovu prelijepu džamiju koja je zvanično otvorena 1994. godine.

Džamija je pokrivena crijepom, a spolja je obložena stiropor fasadom. Uz džamiju se nalazi munara visoka 28 metara sa jednim šerefetom i ona je obložena bijelom fasadom. U haremu džamije se nalazi pomoćni objekat u kome su smještene abdesthana i gasulhana.

Džamija je prostrana i dobro opremljena potrebnim sadržajima koji su neophodni za funkcionisanje vjerskih objekata. Prostor za obavljanje namaza je potpuno sređen, uredan i čist. Mahvil je velik i uređen tako da džamija može da primi veliki broj klanjača. Zastrta je jednoobraznim kvalitetnim tepisima sa motivima sedžada.

Mihrab je visok i elegantan, sagrađen od drveta i ukrašen kur'anskim ajetima ispisanim duborezom. Minber je također sagrađen od drveta, skladan, lijep i ukrašen duborezom.

Od njene izgradnje imamsku dužnost obavljalo je više imama: Džemail-ef. Mehmedović, Ismail-ef. Hamidović, Ifet-ef. Aličković, a od marta 1998. godine do danas imam džamije je Munir-ef. Bejtović koji je svojim nesebičnim radom i trudom privlačio džemat i doprinio afirmaciji islama i islamskih vrijednosti. Njegovim dolaskom na mjesto imama ova džamija postaje jedna od rijetkih seoskih džamija u kojoj se klanja svih pet dnevnih namaza. Osim toga u njoj se obavljaju džuma, bajram i teravih namaz, kao i vjerska pouka koja je veoma uspješna.

Broj domaćinstava koji gravitira džamiji je 130.

Ova džamija je potpuno opravdala svrhu svog postojanja i potvrdila činjenicu da svako selo/naselje treba imati džamiju.

About The Author

Related Posts