Hvala Allahu dž.š., Stvoritelju svih svjetova, salavat i selam donosimo na posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., njegovu časnu porodicu, vrle ashabe i sve vjernike koji slijede put islama do Sudnjega dana.

Poštovana braćo

Danas je 12. rebiu-evvel 1439. h.g.  odnosno 1. decembar 2017. godine. Nalazimo se u mjesecu u kojem je rođen, Hidžru obavio i preselio posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

Svako od nas još u mektebu naučio je izgovarati kelimei šehadet. Svjedočimo Allahovu dž.š. jednoću i poslanstvo Muhammeda a.s. Nakon što ove riječi izgovorimo čvrsto vjerujući u njih, trebamo biti svjesni i znati da nakon toga dobijamo određena prava, ali i prihvatamo određene obaveze, ne samo prema Allahu dž.š. već i prema Poslaniku a.s. Jedna od tih obaveza jeste da Poslanika a.s. volimo više nego sebe i da nam Poslanik a.s. treba biti preči i draži nego sami sebi. U suri El-Ahzab u 6. ajetu Uzvišeni kaže:

„Vjerovjesnik treba da bude preči vjernicima nego oni sami sebi…“

I sam Poslanik a.s.  u jednom hadisu kaže: „Niko od vas neće biti pravi vjernik dok mu ja ne budem draži od njegova djeteta, roditelja i svih ljudi.“

Allah dž.š. traži od nas ovakav odnos prema Poslaniku a.s. jer smo mi i naši djedovi, roditelji, kao i naša djeca vjernici upravo zahvaljujući njegovoj uspješnoj poslaničkoj misiji. Mi ne dugujemo naš islam svojim roditeljima, ženama ili djeci, nego upravo Poslaniku a.s. Imaju oni svi određenog udjela, ali od njega sve počinje. Šta mislite braćo da je Poslanik a.s. odustao od svoje misije, kao što mnogi danas kada im dođe teško odustaju od mnogih stvari. Toliko puta je bio iskušavan, vrijeđan, maltretiran, u tolikoj mjeri da je morao napustiti porodicu i svoj rodni grad Meku. Čak je pripremano i njegovo ubistvo, ali se nijednog trenutka nije uplašio, pokolebao i odustao od svoje misije. Nudili su mu imetak, žene i vlast, a on je sve to odbio govoreći: „Tako mi Allaha, kada bi mi Sunce dali u desnu ruku, a Mjesec u lijevu da ostavim pozivanje u vjeru, ne bih to učinio sve dok je Allah ne uzvisi ili druge uništi.“

Ostao je dosljedan i uporan u svojoj misiji i zahvaljujući toj činjenici mi smo danas muslimani, a biti musliman i biti mu'min najveća je blagodat ovoga svijeta. Samo jedno La ilahe illallah vrjednije je od svega na ovome svijetu, jer ko bar jedanput u životu, iskreno, kaže La ilahe illallah ući će u Džennet, kad-tad, ako Bog da.

Čitajući životopis Allahovog Poslanika a.s., u ovom blagoslovljenom mjesecu i van njega, možemo naći primjere koji nam svjedoče o neizmjernoj ljubavi ashaba prema Poslaniku a.s. Spomenut ćemo i neke od njih.

Nakon bitke na Bedru mušrici su uhvatili grupu ashaba–misionara. Željni osvete za Bedr, poubijali su ashabe–misionare, osim Hubejb ibn Adija, kojeg su živog doveli u Meku. Njega su željeli na poseban, da kažemo, ritualan način ubiti. U prisustvu velikog broja Mekelija, vezanog lancima i okovima, polahko su odsijecali dio po dio tijela mladog Hubejba. I dok su to zvjerski radili, stalno su pitali: „Da li bi sada volio da je Muhamed na tvom mjestu“, našta im je on odgovorio: „Tako mi Allaha dž.š., ne bih volio biti spašen i siguran među svojom porodicom i djecom, a da se Muhammedu a.s. i trunka zla nanese.“

Prenosi se od Malik ibn Enesa r.a. da je došao neki čovjek kod Allahovog Poslanika a.s., pitavši ga kada će Sudnji dan? Allahov  Poslanik a.s. ga upita: „Šta si pripremio za njega?“ Čovjek odgovori: „Nisam pripremio mnogo namaza i posta, niti sadake za budući svijet, ali volim Allaha dž.š. i Njegovog Poslanika.“  Muhammed a.s. je odgovorio: „Bit ćeš sa onim koga voliš.“

Poštovana  braćo

Ovi slučajevi daju i ulijevaju nadu da i oni koji se ne mogu pohvaliti mnogobrojnošću dobrih djela, mnoštvom nafila namaza i posta, imaju nadu, ukoliko uistinu vole Allahovog Poslanika a.s., da će na budućem svijetu biti sa njim. Ovi primjeri nam govore da je moguće voljeti Poslanika a.s. više od svega.

Svake godine u povodu 12. rebiu-l-evvela muslimani širom svijeta, pa i muslimani Sandžaka organizuju prigodne programe i manifestacije u kojima učenjem Kur’ana, mevluda, salevata, ilahija, kasida i raznim nasihatima iskazuju ljubav prema Allahovom Poslaniku a.s.  Muslimani na taj način tokom cijele godine, a posebno u ovom mjesecu, prisjećaju se životopisa Allahovog  poslanika Muhammeda a.s., želeći time iskazati zahvalnost  Allahu dž.š. i na taj način više upoznati mlađe generacije sa životom Allahovog Poslanika a.s., jer da bi nekoga slijedili moramo ga zavoljeti, a da bi ga zavoljeli moramo ga upoznati. Zato se u ovom mjesecu upoznajemo sa životom Allahovog Poslanika a.s., jačajući time naš iman i podučavajući našu čeljad ljubavi i slijeđenju Poslanika islama Muhameda a.s.

Kroz historiju vakifi su u svojim vakufnamama naglašavali da se u njihovim džamijama, pored ostalog, održavaju i mevludi, te su u tu svrhu odredili posebna novčana sredstva. Gazi Husrev-beg je u svojoj vakufnami za džamiju odredio da se svake godine u mjesecu rebiu-l-evvelu uči i održava mevlud, zašta je odredio 300 dirhema kako bi stao u red onih velikana, ashaba poput Hasana ibn Sabita, Ka’b ibn Zuhejra, koji su kroz hvalospjev i stihove mevluda iskazivali ljubav prema Poslaniku a.s.

Preporučujemo sebi i vama da u ovom mubarek mjesecu  pročitamo bar jednu knjigu o Allahovom Poslaniku a.s. i da na njega donosimo što više salavata i selama riječima: Allahume salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed… jer  od Enesa b. Malik r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik a.s.  rekao: “Ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega donijeti deset salavata, poništiti mu deset loših djela i uzdići ga za deset deredža.” (Ahmed, Nesai)

Mešihat Islamske zajednice i ove godine u povodu mjeseca rebiu-l-evvela organizuje manifestacije u svim medžlisima, kada će učešće uzeti hor učenika Medrese Gazi Isa-beg, gdje će učenjem Kur’ana, mevluda, ilahijama i kasidama, te prigodnim vazu-nasihatima iskazivati ljubav prema Allahovom Poslaniku a.s.

Molimo Allaha dž.š. da nas učini dostojnim sljedbenicima Poslanikovog a.s. puta, učini nam ga zagovornikom-šefadžijom na Sudnjem danu i molimo Njega Uzvišenog da budemo u društvu Muhammeda a.s. u Dženneti-firdevsu. Amin.

Glas islama 287, strana 26, autor:  Asmir ef. Crnovršanin