Poštovana braćo!

Često čujemo da u našem gradu ima preko 50%  nezaposlenih, i kada upitamo ljude koji je najveći problem u Novom Pazaru, velika većina bi odgovorili da je to velika nezaposlenost.

O nezaposlenosti, ne isplaćenim a zarađenim platama, o neuvezanom stažu,veoma maloj penziji gledamo i slušamo svaki dan. Međutim jedna kriza o kojoj se malo govori, a koja je gora od finansijske krize je moralna kriza.

Nema nimalo sumnje da je širenje nemorala – kao što je blud, prostitucija, kocka, alkohol, droga, mito i korupcija jedan od presudnih uzroka stradanja i propasti ranijih naroda, civilizacija i kultura.. Kada se u jednom narodu ili društvu raširi nemoral, taj narod je krenuo stopama samouništenja.

Jedna od pošasti i zala koja je zahvatila i naš grad, o kojoj su i mladi i stari postali ovisni je kocka, kockarnice i kladionice.

Uzvišeni  Allah u suri El-Maide  u 90. ajetu kaže:

O vjernici, vino (alkohol) i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo, zato se toga klonite da biste postigli što želite.”

Allahov Poslanik, a.s. je rekao:

,,Onaj ko se bavi kockom, neposlušan (nepokoran) je  Allahu i Njegovom Poslaniku, a.s.. (Imam Malik)

U drugom hadisu stoji da je Allahov Poslanik, a.s. rekao:

,,Primjer onoga koji kocka, pa ustane da klanja, jeste kao primjer onoga koji se abdesti gnojem i svinjskom krvlju, a zatim ustane da klanja.” (Ahmed)

Stoga Uzvišeni Allah dž.š. poziva ljude, muslimane, vjernike, da se okane ovog zla i da se okrenu od njega, kako bi postigli ono što žele i kako bi ostvarili najveće ciljeve.

Uzvišeni Allah dž.š. kaže: “Šejtan želi da pomoću vina (alkohola) i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja namaza odvrati. Pa hoćete li se okaniti?” (El-Maide, 91. ajet)

U ovom ajetu Uzvišeni Allah nam navodi uzroke fitneluka, nereda, siromaštva, bijede, svađe i razdora među muslimanima.

Poštovana braćo, kocka je jedna od najštetnijih, po dušu čovjeka najgorih i po imetak najopasnijih navika, koju islam najstrožije osuđuje i zabranjuje. Kladionice, igre na sreću  i kockarnice su  na svakom ćošku, skoro u svakoj ulici u gradu. Postali smo društvo ogrezlo u kocki. I mladi i stari igraju i kockaju.

Iako postoji zakon koliko kladionica može biti na određeni broj stanovnika, koliko kladionice moraju biti udaljene od odgojno-obrazovnih ustanova taj zakon se ne poštuje i nijedna od tih kladionica i kockarnica se ne zatvara.

Jedino ih možemo zatvoriti  tako što ćemo čuvati granice svoje vjere, što nećemo izdavati svoje lokale za to zlo i  što ćemo ovih dana potpisati peticiju protiv kocke u našem gradu i dići svoj glas,  zaštititi sebe, svoju djecu i svoj grad od propadanja i prokletstva od Uzvišenog Allaha dž.š..

Prema posljednjim podacima trenutno u Novom Pazaru radi preko 150 kladionica, 37 kladionica radi van zakona jer radi na manje od 200 metara od odgojno-obrazovnih ustanova.

Poznato je da roditelji svojoj djeci kada krenu u školu daju džeparac kako bi šta pojeli i popili, međutim ta djeca vrlo često te pare potroše u kladionice.

Kada pogledamo u kladionice za vrijeme školskog odmora, prije i poslije nastave vidjećemo da su pune učenika i studenata.

Nisu samo mlađi ogrezli u kockanju, kao što smo rekli, nego i starija populacija  društva u kojem živimo, pa čak ima i onih koji učestvuju u tom haramu  a prešli su i šezdeset godina.

Nerijtko se dešava da otac dobije svoju i onako skromnu platu koju je teško zaradio, ode u kladionicu ili kockarnicu i za jednu noć  svu platu prokocka ili popije, a porodicu ostavi bez sredstava i u siromaštvu.

To je sramno. To je nemoralno.

Zato moramo podići svoj glas i reći stop kockanju, stop kladionicama i stop kockarnicama u našem gradu, jer to ova muslimanska čaršija ne zaslužuje.

Poštovana braćo, koliko li  je samo brakova i porodica uništeno zbog kocke i kockanja? Koliko li je djece zaplakalo zbog ovoga zla, koliko ih je ostalo bez krova nad glavom, koliko ih je osiromašilo.

Strast za kockanjem razara u čovjeku sve glavne vrline koje krase čovjeka i zbog kojih se nazivaju ljudima. Kocka u čovjeku ubija razum, ljudsko dostojanstvo i čast, tako da je kockar spreman ukrasti, prevariti, slagati pa i ubiti drugog čovjeka samo da bi došao do  sredstava za kockanjem.

Allahov Poslanik, a.s., je osudio čak i za samu pomisao na kocku, rekavši: ”Ko samo kaže svome drugu: ‘Hajde da se kockamo?’, neka podijeli sadaku.” Vidimo, dakle, koliko je opasno samo i pomisliti na kocku, a kamoli se još i kockati.

Postavlja se pitanje: Šta se ubraja u kockanje? Svaka igra, koja se igra u novac, opkladu ili neku drugu vrijednost gdje samo jedan učesnik dobija, a svi drugi gube. Zatim, tu se ubrajaju igre na sreću: loto, bingo, razne srećke i kladionice. Tu se ubrajaju čak i igre koje su dozvoljene kao razonoda (šah, tavla, karte i sl.), ako se igraju u novac, ako izazivaju psovku i ružne riječi, i ako zbog njih ljudi zapostavljaju namaz i druge obaveze.

Poštovana braćo, jedan od uslova da dova bude primljena je i halala zarada, da naša hrana, piće, odjeća, obuća, kuća, stan, auto budu na halal-dozvoljen način zarađeni i stečeni.

Često se pitamo zašto su naše dove odbijene? Odgovor je vrlo jasan, zbog uprljanog  imetka i našeg lošeg ponašanja.

Molimo Uzvišenog Gospodara da nas, našu djecu, naš grad spasi od bilo koje vrste kocke, droge, alkohola i ostalih anomalija i zala.

Molimo Allaha da nam podari snage kako bi očistili ovo zlo iz naših ulica, našeg komšiluka i naše čaršije. Molimo Ga da na halal način stičemo i trošimo imetak i da nam dove budu primljene!    Amin.

Asmir ef. Crnovršanin, glavni imam Medžlisa Novi Pazar

About The Author

Related Posts