Imam: Tarik-ef. Abdul Khalik

Džamija El-Džinan počela je sa radom 2014 godine. Novootvorena ljepotica u naselju Rasadnik sa lijepom visokom minarom privlači pažnju kako vjernicima tako i putnicima namjernicima. Postavljeni su stubovi zadužbine – vakufa od strane velikog čovjeka i vakifa hadžije Besima Bećirovića koji je za dušu svog rahmetli sina udario temelje dobra koji će trajati, ako Bog da, do Sudnjega dana.

Imam džamije El Džinan je Tarik-ef. Abdul Khalik, svršenik FIS-a u Novom Pazaru, koji je također na postdiplomskim studijama.

Džamija je izgrađena sa stilom i ukusom baš onako kako islam od nas i zahtijeva. Važno je spomenuti da je džamija centralizovana i da pripada vakufu institucije Islamske zajednice u Srbiji.

Od samog otvorenja je petovaktovna džamija koja ima niz drugih aktivnosti poput: mektebske nastave, muškog i ženskog odjeljenja Škole Kur'ana, redovnih dersova i džematskog druženja ili sohbeta. Džamija posjeduje mušku i žensku abdesthanu, tri toaleta i dvije savremene učionice.

Mektebska nastava, kao stub opstanka mlađih naraštaja, uvijek privlači najveću pažnju javnosti. Možemo slobodno kazati da tamo gdje se preskoči odgojno-mektebski program, postoji prijetnja za naše mališane koji sutra trebaju postati naši nasljednici. Mektebska nastava broji 20-ak polaznika koji se pokušavaju kroz različite aktivnosti usmjeriti na put odgojno-obrazovnih vrijednosti. El-Džinan broji blizu 120 domaćinstava koji su aktivni članovi džemata. Posjećenost na dnevnim i noćnim namazima je zadovoljavajuća, ali naravno da uvijek može bolje i više. Također, džuma namaz je odlično posjećena, jer veliki broj džematlija dolazi sa strane kako bi uživali u prelijepom ambijentu džamije.

Svake godine u mjesecu Ramazanu zadnjih deset dana obavlja se noćni namaz koji je dobro posjećen od strane vjernika. Česti musafiri su hafizi Kur'ana koji sa imamom džamije predvode molitvu.

Glas islama 287, strana 13, Tema broja

About The Author

Related Posts