Dana 17.12.2021. godine, održana je džuma namaz u džamiji ,,Kuri Češme” nakon četvoromjesečne rekonstrukcije.
Hutbu i džuma namaz predvodio je glavni imam medžlisa Islamske zajednice u Novom Pazaru dr. Enver ef. Omerović, u prisustvu velikog broja džematlija.
Dosadašnji odrađeni radovi na džamijiskom objektu su: bedem oko harema džamije sa kovanom ogradom koji je odradjen po najboljim građavinskim standardima, unutrašnjost harema sa prirodnim zelenim površinama i drenažom.
Također, cijelokupna stolarija na džamiji je promijenjena, nova divanhana, tepisi, a najveći poduhvat ove rekonstrukcije je podno grijanje u džamiji.
Projekti rekonstrukcije ove džamije koji će se realizirati u budućnosti su:
krov na džamijiskom objektu, fasada, rasvijeta na minaretu i česma koja treba da se obloži kamenom.
Ovom prilikom želimo da istaknemo da vrijedni imam Irfan ef. Bećirović sa svojim donatorima i džematlijama u rekonstrukciju džamije ulozio je blizu 60.000€ i molimo Allaha dž.š. da im ukabuli njihova dobra dijela.
Planira se i zvanicna posjeta delegacije Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa predsjednikom i glavnim muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem nakon cijelokupne rekonstrukcije džamije i svih planiranih radova na njoj biti, koji se trenutno nalazi u trodnevnoj posjeti New Yorku na poziv organizacija: Islamska zajednica – Kulturni centar „Plav-Gusinje“ New York, Bošnjačka-američka nacionalna asocijacija, Bosansko-hercegovački islamski centar New York, Centar bošnjačko-američke zajednice New Jersey, Asocijacija muslimanskih sestara, Asocijacija Bošnjaka Albany, Islamski centar Monticello – New York, Bošnjački islamski kulturni centar Astoria i FC Sandžak.
Predsjednik Mešihata će učestvovati na niz svečanosti, a centralna će biti održana u povodu sjećanja na rahmetli muftiju akademika Muamera Zukorlića pod nazivom „Velikan našeg vakta“ u subotu 18. decembra u Bošnjačkom kulturnom centru Richmond Hill.

About The Author

Related Posts