Nakon mjesec i po dana renoviranja, 19.04.2018. godine, ezanom za podne namaz džamija Ahmed Vojvoda, poznatija kao Koraćka džamija, ponovo je otvorena za džematlije. Podne namaz je predvodio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji se kasnije i obratio prisutnima. Uvodnu riječ zahvale svima koji su učestvovali imao je imam Jasmin ef. Mahmutović. Obraćajući se prisutnima, muftija Dudić je istakao da je ovo dobro djelo trajna sadaka. “Ništa bolje niste mogli uraditi uoči mjeseca Ramazana od potpunog renoviranja ove ljepotice. Za sve one koji dio svog imetka utroše podižući ili renovirajući Allahove kuće, Poslanik a.s. će se zalagati na Sudnjem danu. Tamo gdje su stale ranije generacije, tu ste vi nastavili. Ovo je zalog da i buduća pokoljenja nastave vašim stopama” – ističe predsjednik Mešihata.
Zarad veličine trajne sadake, dodaje muftija Dudić, Uzvišeni Gospodar smilovat će se našim prethodnicima koji više nisu sa nama. “Zarad trajne sadake, Allah neće u kaburu kažnjavati naše najbliže koji više nisu sa nama. A buduće generacije koje dođu iza nas i budu nastavile održavati Allahove kuće, imat će sevap kao i vi, koji možda više ne budete živi. Rekao je Allah dž.š.: “Nećete biti pravi vjernici sve dok Allahove kuće ne budu ljepše od vaših kuća.” Zato, neka je hairli svima nama, na prvom mjestu vakifima, te Medžlisu i Islamskoj zajednici” – završio je dr. Dudić.
Predsjednik Mešihata je na kraju proučio dovu. Delegaciju su još činili i v.d. muftije sandžačkog hfz. Abdurrahman ef. Kujević, glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar Asmir ef. Crnovršanin, dekan FIS-a dr. Enver Gicić, te direktor Škole Kur’ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić.

SANA – Hamza Škrijelj

About The Author

Related Posts