Imam: Mirsad-ef. Trnčić

Graditelj pomenute džamije je Dibak Ishak. Tačne podatke o vremenu gradnje Dibak Ishak džamije nemamo, ali se pretpostavlja na osnovu raspoložive arhivske građe da bi to mogla biti 1468-1469. godina.

U popisu novopazarskih džemata 1767. godine spominje se džemat Dibak Ishak. Ovo je jedna od najstarijih novopazarskih džamija.

Uz džamiju je postojao mekteb i uvakufljena sredstva (fondacija) za njegovo izdržavanje. Ne zna se kako je prvobitno izgledala ova džamija jer je u nekoliko navrata bila razarana i obnavljana. Zadnji put je počela obnova džamije 1990. godine, a znatno prije je napravljen veliki minaret sa dva šerefeta, što nije bilo prisutno kod novopazarskih džamija do tada.

Najnovije nadogradnje same džamije se odnose na nekoliko pomoćnih objekata i prostorija u okviru džamije. Tako se džamija danas sastoji iz prostranog hodnika na prizemlju i glavnog dijela za namaz u kojem su kameni mihrab, mimber i ćurs, sobe za imama, mahfila i prostora za namaz za žene na gornjem spratu, abdesthane za muškarce sa toaletima te posebnim ulazima, kao i ove godine novoizgrađena gasulhana koja je na popločanom dijelu džamijskog dvorišta uz zid džamije pored minareta i nešto ranije izgrađene nadstrešnice nad glavnim i pomoćna dva ulaza džamije.

Džamija Dibak Ishak je potkupolna. Veliko kube nad glavnim dijelom za namaz je pokriveno olovom, a nad ostalim dijelom džamije nalazi se još osam kubadi.

Mektebska nastava se odvija svakim danom, osim srijede i petka, a džematlije su na nivou godine često počašćene predavanjima, manifestacijama, priredbama, kao i serijalima predavanja naše uleme.

Dibak Ishak džamija se nalazi u Lugu, preko puta osnovne škole zvane Cana.

Glas islama 287, strana 12, Tema broja

About The Author

Related Posts