Kada je Plemeniti Gospodar odlučio čovjeka nastaniti na Zemlji, a nas ovdje, na ovom parčetu Njegove Zemlje, poslao je također i Svoju Objavu, objavu koju je Kur'anom nazvao. Koja u sebi sadrži ajete, dokaze jasne, putokaz svima nama. Ali je uz to poslao i Svoga poslanika i miljenika, Muhammeda s.a.w.s., koji je svojim životom i djelom pokazao svima nama kako se ti putokazi prate, kako se časni ajeti žive. A na svima nama je, pojedinačno, da našim djelima pokažemo i dokažemo to slijeđenje njega Alejhisselam.

Tako je, On Uzvišeni, obraćajući nam se, u jednom prekrasnom dijelu Kur'ana, ajetima sure Ali Imran, rekao:

يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ

”O vjernici, bojte se Allaha istinskom bogobojaznošću i ne umirite drugačije osim kao muslimani!”

Na samom početku ovog ajeta Uzvišeni kaže „O vjernici…“  a časni drugovi Poslanika alejhisselam, plemeniti ashabi, Allah njima zadovoljan bio, su rekli „Kada Uzvišeni Allah počinje neki ajet ovim vokativom znajte da vam u tom ajetu ili nešto naređuje ili zabranjuje, zato dobro poslušajte šta vam vaš Gospodar kaže.“

Dakle, na samom pošetku ovog ajeta Uzvišeni od nas želi duboku koncentraciju, pa zatim kaže „… bojte se Allaha istinskom bogobojaznošću!…“

Rekla je ulema „Istinska bogobojaznost, koju Uzvišeni spominje u Kur'anu, je da imamo svijest o Njemu kao da ga vidimo i ako ga ne vidimo. Jer ako rob ne vidi Rabba – Rabb vidi roba.“

Zatim nastavlja: „…i ne umirite drugačije osim kao muslimani!“

Braćo, da li je na nama izbor života i smrti? Da li možemo odrediti kada ćemo preseliti, i da li ćemo uopće preseliti? Možemo li ostati na dunjaluku vječno? Naravno da ne, to je apsolutna činjenica. Ali, zašto onda Plemeniti Gospodar kaže da ne umiremo drugačije – osim kao muslimani?! Baš zato da bismo imali svijest o tome da je najveća blagodat koja nam je data ta da budemo muslimani, da živimo životom vjernika. Ta blagodat je prije svih blagodati, prije blagodati zdravlja, vida, sluha, itd.! Baš zato da bismo znali da je bolje da nikako ne umiremo nego da umremo kao nemuslimani. Ali, pošto je nemoguće ne umrijeti onda da ljubomorno čuvamo tu počast i da je ni po koju cijenu ne gubimo.

U sljedećem dijelu ajeta, koji je direktno i kontekstno vezan sa izrečenim ajetom, Plemeniti kaže:

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا

„I svi se čvrsto Allahova užeta držite i nipošto se ne razjedinjujte!“

Ovdje nam Plemeniti Gospodar poručuje da se držimo užeta Njegova, a uže Njegovo je istina i da budemo jednoga safa.

Cijenjeni džematu, baš zbog ovog dijela me jako obradovala vijest, za koju vjerujem da ste je i vi vidjeli i da ste se zbog nje podjednako obradovali, u kojoj stoji haber da su se četiri džemata vratila u redove Islamske Zajednice, četiri džemata pod krovom koji se „Mešihat“ zove. Draga braćo, moramo svi podjednako imati svijest o bitnosti ovoga ajeta! I da svi mi pojedinačno čuvamo i branimo našu kuću,  našu Islamsku Zajednicu! To je naš dom. Naš dom, koji smo godinama čvrsto i odlučno podizali, a zatim branili od svih nedaća i poteškoća. Čvrsti i neprobojni bedem! To je bezbjedna kuća u kojoj nema propuha, koja nema vlage. Pod tim krovom smo jedino sigurni i bezbijedni, krov koji ne prokišnjava.

Moramo imati svijest o ovome ajetu, braćo moja. Moramo! Jer smo u godima iza nas vidjeli koliko poteškoća nam je donijelo neprakticiranje ovoga ajeta. Koliko smo boli osjetili? Zato nikada i nikome više ne smijemo dozvoliti da naruši naše jedinstvo i da udari na našu Islamsku Zajednicu! I moramo pomoći našoj braći koja su se ogriješila da shvate koliki su grijeh počinili udarajući na Islamsku Zajednicu i samim tim na ovaj ajet i da se vrate ovoj našoj bezbjednoj kući koja se „Mešihat“ zove!

Također, shodno i zadnjem pozivu našeg cijenjenog muftije i predsjednika Mešihata Islamske Zajednice u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudića trebamo utjecati na one koji su se od ovog časnog krova otuđili da se vrate jednoj i jedinoj i legitimnoj kući, da se vrate domu u kojem su „stasali“  iz kojeg su hljeb jeli, u kojem su se školovali i odrastali, da pređu preko tog golemog grijeha, ali da ga nikada ne zaborave! U ovom povratku mogu samo osjetiti smiraj duše i priliku da se iskupe svome narodu zbog pesljedaca grijeha, jer je baš on, narod, bio taj koji je krvario sve ovo vrijeme, a otvorene fizičke rane bilo nije!

Ali i svi oni koji sada stasavaju u ulemu koja pred narodom stoji, među kojima prvo sebi poruku šaljem, trebamo izvući ibret i poruku, trabamo svijest neprestanu imati, o grijehu koji je učinjen i da nikada ne dozvolimo da naše generacije budu one koje će i jedan dio ovoga đunaha učiniti, čak šta više da ljubomorno nastavimo čuvati našu kuću. Kao i da djelom dokažemo zahvalnost onima koji su čvrsto i nepokolebljivo ostali braniti ovaj dom!

 

Dio džumanske hutbe

  1. Novembar 2017. god. Altun Alem džamija

Hatib: Jasmin ef. Hajrović

About The Author

Related Posts